România, decizie curajoasă împotriva Rusiei. Iohannis a semnat decretul

Beatrice Dumitru 06.04.2023, 23:45
România, decizie curajoasă împotriva Rusiei. Iohannis a semnat decretul

Președintele României Klaus Iohannis a luat o decizie împotriva lui Vladimir Putin și a semnat un decret important. Acesta a promulgat legea care denunţă Convenţia referitoare la CIIST, Centrul internaţional de informare ştiinţifică şi tehnică, semnată în 1969 la Moscova.

Decretul semnat de Klaus Iohannis

Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea încetării valabilităţii, prin denunţare, a Convenţiei referitoare la înfiinţarea Centrului internaţional de informare ştiinţifică şi tehnică (CIIST), semnată la 27 februarie 1969 la Moscova.

Legea are ca scop retragerea României de la Centrul internaţional de informare ştiinţifică şi tehnică, având în vedere că, în prezent, țara noastră nu mai este reprezentată la CIIST, iar dezvoltările din domeniul comunicaţiilor electronice permit reprezentanţilor comunităţii ştiinţifice o comunicare directă, fără a mai fi necesare sesiunile de informare din cadrul întrunirilor centrului, transmite Administraţia Prezidenţială.

România, decizie curajoasă împotriva Rusiei. Iohannis a semnat decretul (top news)
Decretul semnat de Klaus Iohannis împotriva Rusiei.

CIIST a avut un rol determinant în diseminarea informaţiilor privind rezultatele obţinute în activitatea de cercetare, în perioada când aceste informaţii nu aveau circulaţia largă de astăzi. În prezent, România nu mai este reprezentată la CIIST, din anul 2015 nemaiexistând participări româneşti la acţiunile CIIST, iar dezvoltările în domeniul comunicaţiilor electronice permit reprezentanţilor comunităţii ştiinţifice o comunicare directă”, arată Guvernul.

Cât plătea România cotizația anunală la CIIST

Centrul internaţional de informare ştiinţifică şi tehnică este o organizaţie interguvernamentală, cu sediul la Moscova, înfiinţată în 1969, România fiind ţară membră fondatoare.

CIIST a fost înfiinţat pentru „sprijinirea informaţională, analitică, consultativă şi organizaţională a colaborării internaţionale în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi afacerilor”, însă şi-a pierdut relevanţa şi astfel prin actul normativ promulgat de Klaus Iohannis ţara noastră se retrage din această organizaţie.

Guvernul a discutat încă din octombrie 2022 despre proiectul de lege pentru ieșirea României din Centrul internațional de informare științifică și tehnică. Ministerul Cercetării plătea la CIIST cotizația anuală de 1.500 dolari fără a obține beneficii pentru activitatea de cercetare.

România nu mai era reprezentată la CIIST, iar dezvoltările în domeniul comunicațiilor electronice permit reprezentanților comunității științifice o comunicare directă, fără a mai fi necesare sesiunile de informare din cadrul întrunirilor CIIST.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...