România dă clasă Europei la un subiect surprinzător: se vinde ca pâinea caldă

Gabriel Peneș 26.05.2023, 09:30
România dă clasă Europei la un subiect surprinzător: se vinde ca pâinea caldă

Nu sunt multe domenii în care România să se afle în fruntea topurilor pozitive europene. Dar, într-o anumită privință, țara noastră este lider detașat, mai ales că este vorba de o îndeletnicire străveche a românilor. Astfel, cele mai noi date Eurostat arată o realitate deosebit de pozitivă în această privință.

România dă clasă Europei la un subiect surprinzător

România domină un clasament din UE ce poate părea surprinzător, deși vorbim de o îndeletnicire tradițională în țara noastră. Este vorba de numărul stupilor de albine din ferme, care a crescut, per total, în ciuda amenințării iminente la care sunt supuse mai multe specii de albine, arată cele mai noi date Eurostat, potrivit Euronews, citat de hotnews.ro.

Noul raport a identificat în 2020 în fermele din UE peste 8 milioane de stupi – o creștere cu peste 1 milion comparativ cu anteriorul set de date. Trebuie menționat, totuși, faptul că numărătoarea nu include decât stupii existenți în ferme, excluzându-i pe cei din gospodării și stupinele individuale.

Astfel, România avea în ferme 1,5 milioane de stupi, menținându-și astfel statutul de „capitală a producției de miere” în UE. Italia și Grecia aveau și ele câte un milion de stupi în ferme în 2020, urmate de Spania, Bulgaria și Portugalia.

Există și unele aspecte bizare: Germania, de pildă, nu consideră stupii ca făcând parte din ferme și, prin urmare, a raportat zero la ultima numărătoare. Numărătoarea reprezintă totuși doar un tablou parțial, întrucât Belgia, Germania, Irlanda, Olanda, Finlanda și Suedia nu au un număr semnificativ de stupi în ferme.

România dă clasă Europei la un subiect surprinzător: se vinde ca pâinea caldă
România este țara din Uniunea Europeană cu numărul cel mai mare de stupi de albine din ferme, cu 1,5 milioane de unități

Se vinde ca pâinea caldă

Se estimează că polenizatorii, între care albinele de miere, bondarii și albinele sălbatice, au o contribuție anuală echivalentă cu cel puțin 22 de miliarde de euro la industria agricolă europeană.

Peste 80 din polenizarea culturilor și florei sălbatice se întâmplă în Europa cu implicarea directă ori indirectă a albinelor, conform Eurostat.

Pe de altă parte, la ora actuală, apicultorii români solicită stoparea importului de miere din Ucraina, în condiţiile în care România are excedent de produse, dar şi un sprijin financiar din ajutorul acordat de Uniunea Europeană.

„Cea mai mare problemă pentru noi o reprezintă acum valorificarea produselor. Chiar dacă producţia a fost una modestă, nici în aceste condiţii nu putem valorifica mierea, pentru că există această concurenţă neloială între ceea ce producem noi şi ceea ce intră din spaţiul extracomunitar, din păcate, la preţuri foarte mici.

Noi nu putem valorifica la fel, având în vedere că preţurile de producţie au crescut cu 30%-40%, preţurile de achiziţie au scăzut în acelaşi mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru export a lipsit aproape de tot.

De ani de zile avem această concurenţă neloială, iar acum în contextul cu Ucraina este libertate şi mai mare”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Potrivit acestuia, România importă peste 4.000 tone de miere din spaţiul extracomunitar, care se vinde atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, amestecată cu alte categorii de miere, iar producţia internă este foarte greu de valorificat.

În anii trecuţi, România producea, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....