România are un as în mânecă, în caz de război. Cu ce arme se poate mândri

Elena Avramescu 03.10.2022, 07:21
România are un as în mânecă, în caz de război. Cu ce arme se poate mândri

Se pare că țara noastră beneficiază de arme extrem de puternice cu care Armata Română ar putea descuraja, în orice moment, un eventual agresor, cum ar fi Rusia. Acest lucru l-a precizat Generalul Alexandru Grumaz, care a ținut să spună și în ce măsură este România cu adevărat amenințată de statul rus.

Armele puternice de care dispune România

Generalul Alexandru Grumaz a fost atât militar, cât și diplomat, iar în prezent este președintele Centrului de Analiză și Studii de Securitate. Acesta este de părere că România se află în vizorul Rusiei din cauza faptului că este membru NATO, dar și pentru că sprijină Ucraina având peste 600 de kilometri de graniță comună.

Dar asta nu înseamnă neapărat că acest lucru trebuie interpretat ca un pericol iminent. Cu toate acestea, România are nevoie să-și ia câteva măsuri de siguranță, chiar dacă în cazul unui ipotetic atac rus ar fi ajutată de cei peste 5.000 de militari NATO prezenți la Cincu și Mihail Kogalniceanu.

Se pare că la Sibiu avem Comandamentul Naţional de Divizie Sud-Est, cu misiunea de a asigura comanda şi controlul unei operaţiuni NATO de tip articol 5, apărare colectivă, contribuind astfel la consolidarea apărării pe Flancul Sud-Est al Alianţei, precum și la asigurarea securităţii teritoriale şi a populaţiei statelor din zona de responsabilitate.

„Din punct de vedere militar nu avem o situație delicată față de ceea ce se poate întâmpla Poloniei sau Țărilor Baltice. Deci suntem toți în aceeași poziție”, a spus generalul.

Generalul mai recomandă ca România să adopte modelul Poloniei, țară care a trecut la o politică susținută de înarmare.

Romania are un as in maneca, in caz de razboi
Romania are un as in maneca, in caz de razboi

Achiziția sistemului israelian anti-rachetă Iron Dome reprezintă o soluție salvatoare. În acest sens, acest lucru ar asigura în mare măsură spațiul aerian al României. Cu toate acestea, se pare că Iron Dome nu ar fi suficient pentru a opri mai multe atacuri aeriene consistente, deoarece sistemele necesare pentru aceasta ar veni tot din Israel, dar ar exista o opțiune și din SUA.

„Părerea mea este că cumpărarea unui astfel de echipament este benefică pentru apărarea la joasă înălțime a teritoriului României (…)

Israelienii au un sistem de apărare pe trei niveluri. Primul este Iron Dome, al doilea este David Sling, lanțul lui David, și al treilea este un system, Arrow sau Hez, de rachete de înalta altitudine, sistem de apărare cum este THAAD-ul american. Acolo ne-ar trebui un THAAD american care să ne ajute pentru a lovi rachetele la înaltă altitudine”, a mai spus generalul.

Cu toate acestea, într-un mare conflict, este de așteptat ca agresorul să apeleze atât la atacuri aeriene, cât și la cele terestre. Pentru acest lucru, Armata Română ar avea nevoie de alte arme moderne, care să împiedice o ofensivă de amploare. Nu ar fi surprinzător ca un alt atac să vină de pe mare.

„În primul rând, aș consolida direcția Constanța-Timișoara, deci direcția operativă de sud – Dunărea. Aș consolida artileria de coastă cu rachete antinavă HARPOON (AGM-84E Standoff Land Attack Missile sau AGM-84H/K SLAM-ER). Aș consolida direcția Constanța-Timișoara și litoralul Mării Neagre. Deci din punct de vedere militar eu aș consolida flancul de sud”, mai spune generalul.

Trebuie reținut că un posibil atac susținut al rușilor din Nord ar fi puțin probabil, deoarece rușilor le-ar fi foarte greu să treacă munții cu tehnică militară grea, însă pot ataca pe direcția Vest prin Polonia.

„Aș cumpăra tancuri, aș cumpăra avioane de ultimă generație pentru că îți oferă un confort asupra a ceea ce se întâmplă, aș mări stocul de rachete pentru sistemul HIMARS (rachete ghidate de 227 mm și rachete tactice ATACMS). De exemplu, ucrainenii au primit rachete HARM care detectează radarele”, a mai notat generalul.

Înafară de elicopterele de atac, avioanele americane, F 16, dar și cele sud-coreene pe care le cumpără polonezii, mai precis aavioane FA-50, obuziere autopropulsate K9 si tancuri K2 Black Panther, ar fi cele mai indicate într-un posibil război.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...