România are două noi sărbători naționale. E oficial, ce vom celebra pe 15 februarie

Stan Filon 18.01.2022, 11:02
România are două noi sărbători naționale. E oficial, ce vom celebra pe 15 februarie

România va avea două noi sărbători naționale, ajungând astfel la aproape 90 de astfel de evenimente. Ultimele două zile de sărbătoare națională au fost adăugate cu ajutorul a două legi. Mai exact, România va avea drept sărbători legale Ziua națională a lecturii și Ziua națională a supraviețuitorilor de cancer. Acestea sunt însă zile lucrătoare.

Românii au două noi sărbători naționale

Legea 18/2022 și Legea 21/2022, au fost publicate vineri în Monitorul Oficial nr. 45, și stabilesc adăugarea unor noi zile de sărbătoare națională. Când vor fi acestea sărbătorite scrie în cele două legi.

Potrivit Legii 18/2022, „se declară prima zi de duminică din luna iunie ca Ziua națională a supraviețuitorilor de cancer”. Legea precizează faptul că supraviețuitorii de cancer sunt persoanele care nu mai prezintă boala după încheierea tratamentului, persoanele care primesc în continuare tratament pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului și persoanele care au boala sub control, au puține simptome și care primesc tratament pentru a gestiona cancerul ca boală cronică.

Romanii au doua noi sarbatori nationale
Romanii au doua noi sarbatori nationale

Sărbători naționale stabilite prin lege

„În scopul marcării Zilei naționale a supraviețuitorilor de cancer se organizează, la nivel național și local, manifestări științifice, educative și cultural-artistice consacrate conștientizării și informării cetățenilor despre provocările și soluțiile privind îmbunătățirea calității și creșterea duratei de viață a supraviețuitorilor de cancer”, apare în lege.

De asemenea, Legea nr. 21/2022 stabilește instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii. Spre deosebire Ziua națională a supraviețuitorilor de cancer, în Ziua națională a lecturii „se pot organiza activități culturale, sociale și educaționale prin care se evidențiază importanța lecturii, în special în formarea copiilor și tinerilor”.

Așadar, românii au alte două sărbători naționale, care se vor ține în prima zi de duminică din luna iunie și pe data de 15 februarie, însă acestea nu vor fi zile nelucrătoare. Dar care este diferența dintre sărbători în care românii primesc o zi liberă și cele în care se lucrează? Ei bine,  zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt stabilite numai prin Codul muncii. Altfel spus, zilele de sărbătoare națională sunt lucrătoare, iar cele de sărbătoare legală sunt nelucrătoare.

Urmăriți Impact.ro și pe