România are două luni să înceapă să-și protejeze cetățenii de poluare. Europa a luat foc. Vor urma sancțiuni pe măsură

Andreea Bisinicu 31.10.2020, 21:26
România are două luni să înceapă să-și protejeze cetățenii de poluare. Europa a luat foc. Vor urma sancțiuni pe măsură

România are două luni să înceapă să-și protejeze cetățenii de poluare. Europa a luat foc. Vor urma sancțiuni pe măsură. Ce se va întâmpla la sfârșitul anului 2020.

Ce sancțiuni ar putea primi România dacă nu rezolvă problema cu poluare

Atât țara noastră cât și Grecia au primit un răgaz de două luni de la Comisia Europeană, pentru a adopta programele naționale de control al poluării aerului. În cazul în care asta nu se va întâmpla, cele două state vor fi sancționate, potrivit unui comunicat al executivului european.

Potrivit studiilor, România și Grecia sunt două dintre cele mai poluate țări din UE și au mai multe procese în fața Curții de Justiție a UE pentru neîndeplinirea indicatorilor asumați, potrivit G4media.

În 2016, Uniunea Europeană a adoptat o directivă obligatorie pentru toate statele membre, prin care toate țările trebuie să adopte Programe Naționale de Control al Poluării Aerului. Aceste programe presupun că statele membre să-și asume măsuri și ținte concrete pentru protejarea cetățenilor.

România nu a adoptat nici până acum acest program, potrivit Comisiei Europene, și are două luni să propună un set de măsuri pentru a evita declanșarea procedurii de infringement. Dacă pierde un eventual proces la CJUE, România va fi obligată să plătească o sumă considerabilă până când va remedia situația.

Nivelul de poluarea din Romania este foarte ridicat
Nivelul de poluare din Romania este foarte ridicat

România are dosar la Curtea Europeană de Justiție pentru poluare

Traficul din Capitală este absolut cumplit! În București există o mie de mașini la o mie de locuitori, în timp ce media europeană este de cinci sute de mașini la o mie de persoane.

Aproape că nu există benzi unice pentru mijloacele de transport în comun, iar pistele pentru bicicliști au o lungime de 5,4 kilometri. Orașul are prea puține filtre naturale sau artificiale.

Capitala României este este pe locul 7 cel mai poluat oraș din Europa. Potrivit datelor, în București există 23.21 mp spațiu verde/locuitor, jumătate față de cât recomandă Organizația Mondială a Sănătății. Cele mai poluate orașe românești, după București, sunt Brașov, Iași și Cluj-Napoca.

„Garda Națională de Mediu – Comisariatul Municipiului București a aplicat la nivelul anului 2020 85 de sancțiuni în cuantum de 1.092.500, din care 7 au fost aplicate celor 6 primării de sector, respectiv Primăriei Capitalei”, precizează Andrei Corlan, de la Garda de Mediu București

Urmăriți Impact.ro și pe