România a scăpat de MCV. Klaus Iohannis: „Astăzi e o zi importantă”

Ana Anitoiu 22.11.2022, 18:31
România a scăpat de MCV. Klaus Iohannis: „Astăzi e o zi importantă”

România a scăpat, marți, de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV). Președintele, Klaus Iohannis, a susținut un discurs la Palatul Cotroceni în cadrul căruia a declarat că de acum încolo, țara va fi monitorizată doar prin intermediul Mecanismului generalizat privind statul de drept.

MCV-ul, ridicat pentru România

Într-un raport ce a fost discutat, marți, în Colegiul Comisarilor, Comisia Europeană a cerut ridicarea MCV-ului pentru România. Conform acestui raport, țara a făcut progrese în ceea ce privește reformele în Justiție, iar cele trei legi adoptate recent de Parlament asigură independența sistemului judiciar.

Klaus Iohannis a declarat că aceasta este o zi foarte importantă pentru România, marcând un nou pas semnificativ în calea integrării europene a țării. Șeful statului a precizat că încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru țară reprezintă o confirmare clară că au fost făcute reformele necesare pentru consolidarea statului de drept.

„(România, n.r.) s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției. Comisia Europeană a confirmat în urmă cu câteva minute, în raportul făcut public, progresul făcut de România în cadrul acestui mecanism, ceea ce înseamnă că îndeplinim recomandările și obiectivele fixate prin MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare, așa cum au fost stabilite la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană.

Acesta este ultimul raport MCV al Comisiei Europene pentru țara noastră. De acum înainte, România va fi, la fel ca și toate celelalte state membre, monitorizată doar prin intermediul Mecanismului generalizat privind statul de drept”, a spus președintele României.

Romania va avea ambasada intr-o tara la granita Rusiei. Klaus Iohannis a semnat decretul
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, despre încheierea MCV-ului pentru România

De asemenea, șeful statului a spus că în acest an, Parlamentul României a adoptat legile fundamentale ale sistemului judiciar, pe care el le-a promulgat după ce Curtea Constituțională le-a declarat constituționale.

Klaus Iohannis a precizat că România a dat dovadă în acest fel de voință politică și de susținerea cetățenilor pentru corectarea devierilor de la un parcurs democratic și pentru a relua repede reformele, cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. Președintele a adăugat că aceste reforme sunt esențiale pentru români.

„Raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile noastre comune, la nivel de autorități și societate, trebuie să continue. Sunt convins și încrezător că realizările confirmate astăzi de Comisia Europeană vor fi urmate și de altele, astfel încât independența și eficiența justiției, ca și combaterea corupției să rămână constante ireversibile pentru România”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...