Rodion Roșca a murit. Părintele muzicii electronice româneşti, răpus de o boală cruntă

Ana Anitoiu, Mihai Roșoiu 27.03.2021, 16:28
Rodion Roșca a murit. Părintele muzicii electronice româneşti, răpus de o boală cruntă

Rodion Roșca a murit, sâmbătă, 27 martie, la vârsta de 67 de ani. Părintele muzicii electronice româneşti a fost răpus de o boală cruntă, din cauza căreia a trebuit să se retragă încă din anul 2016. Fiica lui a publicat un mesaj emoționant pe internet.

Mesajul emoționant publicat de fiica lui Rodion Roșca

Rodion Roșca a anunțat în urmă cu cinci ani, cu ocazia unui concert la Electric Castle, că este foarte bolnav. El le-a spus atunci fanilor săi că aceea avea să fie ultima lor întâlnire, din cauza problemelor de sănătate cu care fusese diagnosticat.

”Dumnezeu să te odihnească în pace, tăticul meu. Tăticul meu s-a stins din viață în urma unei suferințe îndelungate, purtate cu demnitate și curaj. Drum lin, suflețel”, a scris fiica artistului, pe Facebook.

Rodion Rosca a murit. Parintele muzicii electronice romanesti, rapus de o boala crunta
Rodion Rosca

Ce probleme de sănătate avea Rodion Roșca

Artistul clujean suferea de hepatită vitorică C+B şi ciroză în stadiu avansat. După ce a fost internat în spital, Rodion Roșca le-a spus fanilor că medicii nu mai pot face nimic pentru a-i salva viața. Despre el, prestigiosul ziar The Guardian scria în 2018 că este ”superstarul pierdut al României lui Ceaușescu”.

Absolvent al Liceului de Muzică din Cluj, Rodion Roșca a experimentat încă din anii de școală posibilitățile generării de sunete noi, neconvenționale. La început a folosit unul și ulterior mai multe magnetofoane și și-a înregistrat chitara. Prin supraimprimare sau supramodulare a obținut un sunet complet diferit ce se aseamănă cu cel al unui sintetizator. Până la vârsta de 24 de ani, scrisese peste 70 de melodii.

Rodion Rosca a murit. Parintele muzicii electronice romanesti, rapus de o boala crunta
Rodion Rosca, pe coperta unui album

Rodion Roșca a creat un nou tip de muzică

Alături de trupa lui, Rodion GA, artistul din Cluj a creat un hibrid între muzica electronică, psihedelică şi rockul progresiv. Muzica lui a devenit cunoscută la jumătatea anilor 1970, când a pus bazele acestei formații împreună cu Gicu Fărcaş şi Adrian Căprar.

El a revenit în lumina reflectoarelor după anul 2010, când grupul bucureştean Future Nuggets, care se ocupă de redescoperirea talentelor uitate, i-a propus o colaborare. Trei ani mai târziu, în anul 2013, muzicianul clujean Rodion Roșca a semnat un contract cu Casa de discuri britanică Strut Records, care l-a ajutat să scoată materialul discografic ”The Lost Tapes” (”Benzile pierdute”, n.r.).

Cele mai cunoscute melodii lansate de Rodion Roșca

Printre cele mai cunoscute și apreciate melodii pe care le-a lansat Rodion Roșca se numără ”Stele şi Lumini”, ”Imagini din Vis”, ”Amintiri”, ”În liniştea nopţii” şi ”Uneori”. După mai multe schimbări de componenţă, trupa Rodion GA s-a destrămat în 1983, iar el a continuat să compună pentru producţii de teatru şi televiziune, până în anul 1989.

În interviul pe care l-a acordat ziarului britanic The Guardian în urmă cu trei ani, Rodion Roșca spunea că nu era uşor să fii cel mai mare colecţionar de discuri din Cluj în perioada regimului comunist, pentru că autorităţile române îl urmăreau, îi controlau corespondenţa și erau suspicioase cu privire la ”oricine îşi lăsa părul să crească sau purta haine de inspiraţie vestică”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...