Rochia viitorului, realizată dintr-un material revoluționar. Un model celebru s-a transformat după ce a îmbrăcat-o. Foto

Andra Daoud 03.10.2022, 11:04
Rochia viitorului, realizată dintr-un material revoluționar. Un model celebru s-a transformat după ce a îmbrăcat-o. Foto

Evoluția tehnologiei se poate observa în toate domeniile, inclusiv în modă. O substanță care este considerată a fi materialul viitorului a fost transformată într-o rochie, fiind piesa de rezistență de la Săptămâna Modei de la Paris. Imaginile cu modelul Bella Hadid, în timp ce era îmbrăcată cu rochia respectivă, au făcut înconjurul internetului.

Rochia confecționată dintr-un material revoluționar

O substanță inovatoare a fost transformată într-o rochie, iar rezultatul a fost unul de-a dreptul spectaculos. S-a întâmplat la Săptămâna Modei din capitala Franței, iar rochia a fost „turnată” pe model direct pe scenă. Fotomodelul internațional Bella Hadid a urcat pe podium doar în lenjerie intimă, în timp ce doi bărbați au pulverizat o substanță lichidă, cu ajutorul unor dispozitive speciale.

15 minute mai târziu, corpul modelului era acoperit cu materialul sub formă de spumă. La final, o femeie a venit pe scenă și a decupat rochia în partea de sus și de jos, astfel încât să aibă bretelele căzute pe umeri și o crăpătură pe picior. Materialul se numește Fabrican și este o țesătură lichidă, care se usucă atunci când este pulverizată pe o suprafață, în acest caz pe corpul modelului.

Materialul este asemănător cu pielea întoarsă

Ideea unui astfel de material a apărut în urmă cu aproape 10 ani, când un bărbat pe nume Manel Torres și-a propus să creeze o spumă. El a vorbit în cadrul unei conferințe Ted Talk atunci despre ceea ce credea că a descoperit. Torres, care a studiat fashion design, și-a dorit să confecționeze tricouri lichide, dintr-o țesătură asemănătoare cu pânza de păianjel. Nu avea însă cunoștințele necesare pentru așa ceva, fiind nevoie de mai mult studiu.

Bărbatul a mers la Imperial College din Londra și și-a prezentat acolo ideea, iar instituția i-a pus la dispoziție resursele de care avea nevoie pentru a perfecționa materialul: un laborator și tot felul de materiale cu care să experimenteze. După doi ani de încercări, au apărut primele rezultate.

Astfel a apărut Fabrican, un material lichid, care este susținul de polimeri, bio polimeri și solvenți ecologici, care se evaporă atunci când sunt pulverizați pe o suprafață. Creatorul ei spune că substanța este asemănătoare ca textură cu pielea întoarsă, atunci când se usucă, și poate fi manipulată mai bine decât orice alt textil. Acest lucru s-a putut vedea și pe podiumul de la Săptămâna Modei, unde rochia a fost modelată direct pe corpul modelului, după ce substanța s-a uscat.

 

Urmăriți Impact.ro și pe