Rivalul Sighișoarei din Transilvania. Orășelul e de patrimoniu, de ce nu trebuie ratat

Nicu Stan 17.04.2021, 18:24

Rivalul Sighișoarei din Transilvania. Orășelul e de patrimoniu, de ce nu trebuie ratat. Doar 23 de kilometri sunt între cele două localități rivale.

Satul care rivalizează cu Sighișoara. Ce se poate vizita în satul vechi de aproape 800 de ani

Rivalul Sighișoarei din Transilvania este un sat. Localitatea este de patrimoniu și ar trebui să fie vizitată de către fiecare român în parte. Satul care nu ar trebui ratat de niciun român este Saschiz.

Localitatea a fost întemeiată de secui, în Evul Mediu, deși nu s-au făcut descoperiri arheologice care să arate de când este locuită această vale impresionantă, scrie historia.ro.

Biserica din Saschiz
Biserica din Saschiz. Sursa foto: historia.ro

Satul este locuit de sași

Saschiz, ca și celelalte localități din zonă a devenit un sat locuit majoritar de sași la sfârșitul secolului XIII. Atunci s-a numit Kaissdit și a înflorit încet, până când în 1309 era deja centrul capitulului din Szaszkezd, iar în 1407 acolo se afla sediul Scaunului Sighișoarei.

La 1470, Saschizul a primit titlul de târg, care însemna că este o localitate importantă din punct de vedere comercial în regiune. În secolele XIV-XV, Saschizul a devenit una dintre cele mai renumite așezări din sud-estul Transilvaniei.

Satul avea în secolul XVI școală și spital

Saschizul avea școală în secolul XVI, spital, iar industria era organizată tradițional, pe bresle meșteșugărești.

În Sazchiz se găsește Biserica evanghelică fortificată, care a fost ridicată pe locul unei bazilici în stil romanic. Construcția a început în 1493 și s-a finalizat în 1525, fiind închinată regelui Ștefan I al Ungariei.

Biserica cu fortificații

Biserica este construită în stil gotic târziu, din piatră de carieră, are 22 de contraforturi, o sală mare și un cor închis pe trei laturi, fiind azi un reper în rândul bisericilor care pot face față unui asalt, beneficiind de o fortificație care le oferă locuitorilor un adăpost în caz de pericol.

Biserica din Saschiz este deschisă și oricine se poate minuna de orga adusă din Brașov în 1788, să vadă gurile de aruncare ale fortificației și să se uite prin cele 12 lucarne care întrepătrund acoperișul de țiglă colorată.

Cetatea medievală din Saschiz

Saschizul mai păstrează ruinele unei cetăți țărănești de refugiu, situată la 4 kilometri în nordul satului. Cetatea este înconjurată de pante abrupte pe trei laturi. Cetatea de refugiu a fost ridicată peste o fostă fortificație romană. Aceasta trebuia să păzească drumul dintre Rupea și Sighișoara.

În interiorul cetății medievale existau două iazuri cu pește și o fântână foarte adâncă, din care se spune că pornea o galerie subterană ce unea cetatea de sat.

La ce nu renunță sașii nici în ruptul capului

Cine ajunge în Saschiz află cu ușurință despre viața sașilor din Ardeal, chiar dacă satul mai numără aproximativ 60 de suflete. Există o tradiție la care comunitatea nu renunță în ruptul capului- ceramica de Saschiz.

Astfel, între mai și septembrie, atelierul meșterilor din sat îi primește cu brațele deschise pe turiști să îi inițieze în tainele producerii ceramicii.

Urmăriți Impact.ro și pe