Rezultate exit-poll la alegerile parlamentare din Israel: Partidul lui Benjamin Netanyahu ar putea reveni la conducere. Prezență record la urne

Beatrice Dumitru 02.11.2022, 00:16
Rezultate exit-poll la alegerile parlamentare din Israel: Partidul lui Benjamin Netanyahu ar putea reveni la conducere. Prezență record la urne

Partidul Likud condus de fostul premier Benjamin Netanyahu s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar desfăşurat în Israel, potrivit sondajelor realizate la ieșire de la urne. Rezultatul îi oferă acestuia șansa de a reveni la putere la cârma unuia dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului, după trei ani și jumătate de blocaj politic.

Benjamin Netanyahu, aproape de câștigarea alegerilor parlamentare

Sondajele efectuate de trei posturi de televiziune israeliene majore au indicat că Netanyahu și aliații săi vor obține 61 de locuri în parlament, suficiente pentru a forma un nou guvern. „Trebuie să așteptăm până dimineață”, le-a spus Netanyahu susținătorilor săi după ce au ieșit de la urne.

Netanyahu, care este judecat pentru corupție, ar putea lupta împotriva acuzațiilor în calitate de prim-ministru, crescând asftel șansele de a evita condamnarea sau închisoarea, în timp ce oponenții săi îl consideră o amenințare gravă la adresa instituțiilor democratice ale Israelului și a statului de drept, notează Associated Press. Benjamin Netanyahu a mai fost premierul Israelului timp de aproape 12 ani.

Rezultate exit-poll la alegerile parlamentare din Israel: Partidul lui Benjamin Netanyahu ar putea reveni la conducere. Prezență record la urne

Ce mai arată sondajele

De asemenea, sondajele au arătat că partidul Sionismului Religios de extremă-dreapta al lui Itamar Ben-Gvir este creditat cu 14 locuri în Knesset. Ben-Gvir este un discipol al unui rabin rasist care a fost asasinat în anii 1990 și a promis o linie dură împotriva palestinienilor.

Formaţiunea Lista Arabă Unită (Ra’am) este creditată cu cinci mandate. Arabii alcătuiesc aproximativ 20% din populația Israelului și au fost un factor cheie în blocarea lui Netanyahu în ultimele alegeri, dar de data aceasta votul lor a fost împărțit între trei facțiuni diferite, fiecare dintre acestea fiind expusă riscului de a scădea sub prag, ceea ce ar însemna că acele voturi au fost irosite.

Deși exit-poll-urile pot indica o tendință, este important de menționat că au existat discrepanțe între aceste sondaje și rezultatele reale în rundele trecute ale alegerilor”, a declarat Yohanan Plesner, președintele Institutului pentru Democrație din Israel.

Prezență record la urne

Dar dacă rezultatele vor rămâne așa, următorul guvern „este pregătit să propună o serie de reforme care ar urma să politizeze sistemul judiciar și să slăbească controalele și echilibrele care există între ramurile guvernamentale și să servească drept componente fundamentale ale democrației israeliene”, a adăugat acesta.

Cu două ore înainte de închiderea urnelor, prezența la vot a fost de 66,3%, cu peste cinci puncte mai mare decât la aceeași oră la alegerile din 2021 și cea mai ridicată de după 1999, când principala problemă a fost procesul de pace cu palestinienii.

Aproximativ 6,7 milioane de alegători înscriși pe listele electorale au fost chemați să desemneze al 25-lea parlament unicameral al Israelului, Knesset, cu 120 de deputați, în cursă fiind înscrise 39 de partide.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...