Rezultate contestații BAC 2022 sesiunea de toamnă. Când află elevii notele finale

Ana Anitoiu 01.09.2022, 08:00
Rezultate contestații BAC 2022 sesiunea de toamnă. Când află elevii notele finale

Rezultatele la contestații BAC 2022 sesiunea de toamnă vor fi prezentate de Impact.ro în acest articol imediat ce vor fi disponibile, sâmbătă, 3 septembrie. Candidații nemulțumiți de notele obținute la examenul de Bacalaureat pot cere o reevaluare a lucrărilor lor în ziua afișării primelor rezultate, miercuri, 31 august.

Rezultate contestații BAC 2022 sesiunea de toamnă

Rezultatele la contestațiile BAC 2022 vor fi afișate la data de 3 septembrie. Deocamdată, înainte de rezolvarea lor, rata de promovare a sesiunii de toamnă a „examenului maturității” este de 32,5%, conform Ministerului Educației.

Procentul este cu 2,2% mai mare față de cel din sesiunea similară din 2021 și este cel mai mare din 2009. Din totalul candidaţilor promovaţi, adică 9.271, 6.412 provin din promoţia 2021 – 2022, iar restul provin din promoţiile anterioare. Rata de succes pentru promoţia actuală este de 34,1%, iar pentru promoţiile anterioare este de 29,5%.

BAC 2022. Câte contestații au fost depuse în sesiunea de vară

În prima sesiune a examenului de Bacalaureat au fost depuse 49.091 de contestații, cu 6889 mai puține decât anul trecut, conform Biroului de presă al Ministerului Educației, citat de edupedu.ro.

Cele mai multe contestații au fost depuse la Limba și Literatura română. Mai exact, 22.169 de contestații. Alte 13.218 de contestații au fost făcute la proba obligatorie a profilului, iar 13.281, la proba la alegere a profilului și specializării. La Limba Maternă au fost făcute 423 de contestații.

Rezultate contestatii BAC 2022 sesiunea de toamna
Rezultate contestatii BAC 2022

BAC 2022. Cum au fost modificate rezultatele după contestații

Tot în prima sesiune de BAC 2022, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în urma rezolvării contestațiilor rata de promovare a examenului maturității a fost de 75,2%, cu 1,9% mai mare decât rata de dinainte de contestaţii.

Ministrul Educației a precizat că au fost mărite în urma contestațiilor 30.377 de note, iar 15.986 de note au fost micşorate. Sorin Cîmpeanu a anunţat că a crescut şi numărul mediilor de 10, în urma contestaţiilor, la un total de 222, iar 120 de lucrări au avut, în urma contestaţiilor, mai mult de două puncte diferenţă.

Rata de succes la BAC 2022, prima sesiune, a fost mai mare cu 5,4% pe ansamblul tuturor promoţiilor, în comparație cu rezultatele înregistrate în sesiunea iunie – iulie a anului trecut.

Concret, după rezolvarea contestaţiilor, numărul candidaţilor promovaţi a fost de 91.332, cu 2.741 mai mult decât anul trecut, deşi numărul celor înscrişi a fost mai mic – 7.211 candidaţi în minus, comparativ cu 2021.

BAC 2022. Ministrul Educației, despre contestații

Tot atunci, Sorin Cîmpeanu a declarat că este nevoie de o digitalizare a evaluării, în contextul în care profesorii care au corectat lucrări la BAC 2022 au făcut greșeli ce au dus la notarea unor elevi cu note mult mai mici decât cele obținute cu adevărat.

„Din cele 120 avem 109 lucrări cu diferențe între 2 și 3 puncte. Avem 7 lucrări cu diferențe între 3 și 4 puncte și avem câte două lucrări cu diferențe între 4 și 5 puncte, respectiv între 4 lucrări între 5 și 6 puncte. Ultimele 4 lucrări menționate, între 4 și 5 și 5 și 6 sunt erori materiale.

Este o eroare dramatică pentru acel elev care știe că a făcut de 9,80 și s-a văzut pe liste cu 2,80. Aceste erori pot fi eliminate doar prin procesul de digitalizare a evaluării”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Un nou tip de BAC în România

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a mai declarat, în urmă cu o lună, că un nou tip de BAC ar urma să fie susținut de absolvenții de liceu începând din anul 2027. Oficialul a precizat că subiectele de examen vor fi calibrate atât pentru cei care fac o oră pe săptămână dintr-o materie, cât şi pentru cei care fac mai multe ore pe săptămână aceeaşi disciplină.

„Dacă în toamna anului viitor vom reuşi să avem planuri-cadru noi, în care trunchiul comun să fie 50%, specializarea – 20% şi curricumul la decizia a şcolii să fie extins la 30%, trebuie să judecăm Bacalaureatul prin prisma planurilor-cadru care vor fi, nu prin prisma celor pe care le avem azi şi care sunt învechite de 15-20 ani.

La acea probă scrisă, pentru a asigura echitatea, ar urma să se verifice competenţele, nu cunoştinţele, la toate disciplinele din trunchiul comun, respectiv Limbă Română şi Matematică, într-o proporţie de cel puţin 40%, adăugăm Geografie şi Istorie până la 60%, după care venim cu Fizică, Chimie, Biologie într-o proporţie mai mică şi cu Economie sau o altă disciplină din socio-umane.

Aceste verificări ar urma să se facă la nivelul competenţelor de bază. Mai clar, dacă într-o şcoală vom avea o oră de matematică pe săptămână şi în altă şcoală trei ore sau patru, subiectele vor fi concepute aşa încât să fie calibrate pentru cei care fac o oră pe săptămână. Asta înseamnă că vom avea o probă unică de Bacalaureat”, a explicat atunci Sorin Cîmpeanu.

Astfel, noul tip de examen de Bacalaureat va fi compus din: o probă scrisă de evaluarea competenţelor la materiile cuprinse în trunchiul comun pentru absolvenții de liceu de la toate profilurile; două probe de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională; o probă de evaluare a competenţelor digitale şi o una scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, la alegerea candidatului.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...