Rezultate alegeri Turcia 2023. Recep Tayyip Erdogan câștigă un nou mandat de președinte, prima reacție a lui Putin

Andrei Simion 28.05.2023, 23:17
Rezultate alegeri Turcia 2023. Recep Tayyip Erdogan câștigă un nou mandat de președinte, prima reacție a lui Putin

Alegeri în Turcia 2023. Peste 64 de milioane de persoane au fost așteptate la urne să-și voteze liderul și parlamentarii. Electoratul turc a votat, duminică, în cadrul unora dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă de 100 de ani a ţării, scrutin care a decis soarta lui Recep Tayyip Erdogan după două decenii petrecute la putere.

Alegeri Turcia 2023. Recep Tayyip Erdogan a ieșit învingător

Update ora 23.14. Consiliul Electoral Suprem din Turcia a anunțat oficial victoria președintelui Recep Tayyip Erdogan la alegerile de azi. Până acum, Erdogan are un avans de 2,2 milioane de voturi, a explicat Ahmet Yener, președintele consiliului, într-un discurs televizat. Potrivit acestuia, peste 99% din voturi au fost numărate, iar cele rămase nu vor schimba câștigătorul.

Update ora 22.14. Președintele rus Vladimir Putin s-a grăbit să-l felicite pe bunul său prieten, Recep Erdogan, pentru victoria electorală.

„Stimate domnule Erdogan, dragă prietene, acceptă sincerele mele felicitări pentru realegerea în funcţia de președinte. Victoria în alegeri a fost rezultatul firesc al activităţii dvs. dedicate în calitate de șef al Republicii Turcia, dovadă clară a sprijinului poporului turc pentru eforturile dumneavoastră îndreptate spre consolidarea suveranităţii statului și desfăşurarea unei politici externe independente.

Apreciem foarte mult contribuția dumneavoastră personală la consolidarea relațiilor prietenoase ruso-turce și a cooperării reciproc avantajoase în diverse domenii. Apreciem foarte mult contribuția dumneavoastră personală la consolidarea relațiilor de prietenie ruso-turce și a cooperării reciproc avantajoase în diverse domenii. Aș dori să confirmăm disponibilitatea de a continua dialogul nostru constructiv pe teme de actualitate de pe agenda bilaterală, regională și internațională. (…)”, i-a transmis liderul de la Kremlin.

Update ora 22.05. Kemal Kilicdaroglu, contracandidatul lui Recep Erdogan la alegerile prezidențiale din Turcia, a făcut primele declarații după înfrângere:

„Tot ceea ce este fără dreptate, tot ceea ce nu conține justiția, nu va fi de partea mea. Am vorbit cu milioane de oameni și niciodată nu am putut să rămân silențios în fața faptului că ați fost tratați ca cetățeni de mâna a doua.

Întotdeauna prioritatea mea a fost să acord justiție, să acord egalitate, să știu că toată lumea are ce să mănânce, că toți copiii dorm în patul lor în siguranță, că toată lumea este tratată cu drepturi egale. Toată Turcia este o familie.

Niciodată nu voi permite ca această familie să fie destrămată. Întotdeauna poporul turc trebuie să fie cu stomacul plin, întotdeauna când deschidem un frigider trebuie să fie plin. Toată țara este ca un frate, ca o soră, ca un unchi, ca o mătușă pentru mine.

Aceste pământuri sunt pământurile pentru care ne-am războit și ne vom lupta de-a lungul timpului pentru pace, pentru libertate, pentru solidaritate. Vă rog să nu vă lăsați, haideți împreună să ne zbatem și mai mult pentru această luptă în calea democrației.

Toți oamenii, tot poporul s-a aplecat la picioarele unui singur conducător. Acest lucru nu este legal. Această frică nu trebuie să intre în noi. Noi trebuie să continuăm să ne luptăm împreună să menținem această solidaritate, să ne menținem egalitatea, justiția.

Din toată inima vă mulțumesc. Mai am încă o mulțumire specială pentru tineretul, pentru mamele noastre, pentru toți susținătorii, pentru toți eroii acestei lupte. Cu aceste alegeri am văzut autoritatea, am văzut înțelepciunea, am văzut credința poporului Turciei”.

Update ora 21.04. S-au numărat 99% din voturi în favoarea lui Recep Erdogan (52%), față de contracanditatul său – 48%. Deja pe străzile din Istanbul e sărbătoare, susținătorii săi fiind foartee fericiți de victorie.

Update ora 20.28. Recep Tayyip Erdogan a câștigat un nou mandat de președinte în Turcia. Potrivit agenției de presă a statului (Anadolu), după 98,64% dintre voturi numărate, Erdogan are 52,09%, iar Kiliçdaroğlu 47,91%.

„Am încheiat a doua rundă a alegerilor prezidențiale cu favoarea națiunii noastre. Vom conduce țara în următorii cinci ani”, a spus Erdogan în fața susținătorilor, în timp ce stătea pe un autobuz din Istanbul. „Cu voia Domnului, vom merita încrederea voastră”, a adăugat el.

Update ora 19.05. Au fost numărate 85,45% dintr voturi:

Erdogan – 53,20%

Kilicdaroglu – 46,8%

Update ora 18.46. S-au numărat 71% din voturi: Erdogan – 54,3% și Kilicdaroglu 45,6%

Update ora 18.31. Erdogan are 55,8% și Kemal Kilicdaroglu – 44,2%

Primul rezultat parțial, s-au numărat 35% din voturi: 58% – Erdogan și 42% – Kilicdaroglu

Update 28 mai, ora 18.05. Turcii au decis, azi, în cel de-al doilea scrutin, cine va fi președintele lor: Recep Tayyip Erdogan sau Kemal Kilicdaroglu. Rezultatele votului la alegerile prezidențiale din Turcia sunt așteptate mai devreme față de acum două săptămâni, a precizat președintele Colegiului Electoral. Urnele s-au închis la ora 17.00.

Potrivit lui Ahmet Yener, numărarea voturilor a durat mai mult pe 14 mai, deoarece sufragiile au inclus 24 de partide politice care au candidat pentru parlament și patru candidați la președinție.

Însă, duminică, cetățenii au de ales doar între doi candidați, astfel că votul și numărarea sunt de așteptat să dureze mai puțin timp, relatează presa din Turcia. Totodată, este posibil ca interdicția de difuzare a anunțării rezultatelor să fie ridicată în jurul orei locale 18:30 (15:30 GMT).

Atât Recep Erdogan, cât și Kemal Kilicdaroglu speră să iasă învingător din finala istorică de azi. Coincidență sau nu, cei doi au mers în același timp să voteze, unul la Istanbul, celălalt la Ankara.

„De data aceasta nu sunt partide politice pe buletinul de vot, iar acesta nu are un metru lungime. Sunt doar doi candidați și, din moment ce alegătorii vor vota doar pentru acest lucru, cred că votul de astăzi se va încheia foarte repede”, a spus Erdogan.

„Invit toți cetățenii noștri la urne, pentru ca în sfârșit democrația și libertățile adevărate să vină în țara noastră, să scăpăm de opresiune și de un regim autoritar. Toată lumea trebuie să voteze și apoi să protejeze urnele de vot, pentru că aceste alegeri s-au desfășurat în condiții foarte grele”, a subliniat Kilicdaroglu.

Sondajele din Turcia îl dau câștigător pe Recep Tayyip Erdogan.

Update 15 mai: După numărarea a 99,05% din buletinele de vot, Recep Erdogan a obţinut 49,37% din sufragii, iar Kemal Kilicdaroglu are scorul de 44,99%, relatează agenția Anadolu. Sinan Ogan a primit 5,21% din voturi.

Update 15 mai: Agenția de stat Anadolu a relatat că, după numărarea a 98% din voturi, Erdogan și-a adjudecat 49,34% dintre sufragii iar Kilicdaroglu, 45%. Astfel, ar urma un nou tur de scrutin.

Update 14 mai, ora 23.42. S-au numărat 92% din voturi.

Recep Tayyip Erdogan – 49,76%

Kemal Kilicdaroglu – 44,49%

Dacă rezultatul rămâne ssub 50% până la finalul numărătorii, alegerile vor continua cu turul doi în data de 28 mai.

Update 14 mai, ora 23.13. Au fost numărate 90% din voturi.

Recep Tayyip Erdogan – 49,94%

Kemal Kilicdaroglu – 44,3%

Update 14 mai, ora 23.01. S-au numărat 88% din voturi.

Recep Tayyip Erdogan – 50,01%

Kemal Kilicdaroglu – 44,21%

Susținătorii lui Kilicdaroglu deja sărbătoresc pe străzile Turciei victoria în fața lui Erdogan, având în vedere că se prefigurează turul al doilea preliminar.

Update 14 mai, ora 22.31. S-au numărat 84,32% din voturi.

Recep Tayyip Erdogan – 50,02%

Kemal Kilicdaroglu – 44,02

Update 14 mai, ora 22.00. Au fost numărate 78,23% din voturile turcilor

Recep Tayyip Erdogan – 50,05%

Kemal Kilicdaroglu – 43,07%

Update 14 mai, ora 21.42. S-au numărat 63% din voturi.

Recep Tayyip Erdogan – 51,14%

Kemal Kilicdaroglu – 43,05%

Între timp, susținătorii lui Erdogan au ieșit pe străzi cu pancarte și așteaptă cu nerăbdare rezultatul votului.

Primele rezultate arată că Recep Tayyip Erdogan are 52,03% dintre voturi, iar Kemal Kilicdaroglu – 42,11%. Numărarea voturilor continuă.

Alegerile din 14 mai 2023 vor decide nu doar cine va conduce Turcia, ci şi cum va fi guvernată ţara, modul în care va fi condusă economia într-un context de criză profundă a costului vieţii, dar şi care va fi politica sa externă.

Sondajele preelectorale i-au dat principalului contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, care conduce o alianţă de şase partide de opoziţie, un uşor avans. Totuși, dacă niciunul dintre ei nu obţine peste 50% din voturi, un tur decisiv va fi organizat peste două săptămâni (28 mai).

Mesaj pentru susținători

La scurt timp după închiderea secţiilor de vot, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a transmis un mesaj susţinătorilor săi, spunându-le că este timpul să protejeze cu fermitate urnele.

„Procesul de votare a fost finalizat în întreaga țară într-un mod care corespunde democrației noastre. Acum, ca întotdeauna, este timpul să protejăm cu fermitate urnele de vot. Până la finalizarea rezultatelor, vom continua să protejăm voința poporului nostru”, a precizat el.

Pe de altă parte, Kemal Kilicdaroglu le-a cerut funcționarilor electorali să nu părăsească urnele de vot până la procesarea ultimului buletin: „Vreau să fac un apel către eroii noștri, ai democrației. Să nu părăsiți niciodată urnele de vot, indiferent de situație, până la predarea ultimului proces-verbal semnat”, a spus el. „Manifestarea completă și corectă a voinței poporului depinde de determinarea voastră. Veți vedea, va merita oboseala voastră”.

Vezi cum arată buletinele de vot. Imaginile sunt incredibile

Urmăriți Impact.ro și pe