Rezolvare subiecte Evaluarea Națională 2022 la limba română. Ce aveau de făcut elevii

Ana Anitoiu 14.06.2022, 12:00
Rezolvare subiecte Evaluarea Națională 2022 la limba română. Ce aveau de făcut elevii

Rezolvarea subiectelor la Evaluarea Națională 2022 la limba română va putea fi verificată de elevi după baremele de notare. Iată ce aveau de făcut viitorii liceeni ca să obțină note mari. Un profesor a dat explicații.

Evaluarea Națională 2022. Ce aveau de făcut elevii la subiectele la limba română

Elevii au primit două texte: un fragment din „Toate pânzele sus!”, de Radu Tudoran, și un fragment din „Frânturi din viața lui Delavrancea”, de Cella Delavrancea. Pe baza acestor texte, au fost formulate mai multe cerințe pentru rezolvarea cărora copiii au avut la dispoziție două ore, începând de la ora 09:00. Acest timp se calculează după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare.

Elevilor li s-a cerut, printre altele, să identifice răspunsuri corecte, conform informațiilor din text, să precizeze în unu până la trei enunțuri o trăsătură a unui personaj dintr-un fragment, precum și să prezinte, în 30 – 70 de cuvinte, un elemen de conținut comun celor două texte date, menționând câte o secvență relevantă din fiecare.

De asemenea, elevilor li s-a cerut să răspundă, în 50-100 de cuvinte, la întrebarea: „Crezi că este plictisitor să vizitezi de mai multe ori un loc?”, și să-și motiveze răspunsul.

În plus, printre subiectele la limba română, la Evaluarea Națională 2022, s-a numărat și cerința ca elevii să asocieze fragmentul din „Toate pânzele sus!” cu un alt text literar studiat la clasă sau citit de ei suplimentar, prezentând, în 50 până la 100 de cuvinte o valoare morală sau culturală comună, cu referire la câte o secvență relevantă.

Rezolvare subiecte Evaluarea Nationala 2022 la limba romana
Elevii vor putea verifica rezolvarea subiectelor la Evaluarea Nationala 2022, la limba romana, dupa bareme

Ce alte subiecte au primit elevii la limba română, la Evaluarea Națională 2022

Elevilor li s-a mai cerut, printre altele, în subiectele la Evaluarea Națională 2022 la limba română, să despartă corect în silabe, să identifice două cuvinte compuse, să găsească sensul unei expresii, să identifice două omonime, să alcătuiască un enunț asertiv.

La cel de-al doilea subiect, elevilor li s-a cerut să scrie un text narativ, de cel puțin 150 de cuvinte, în care să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanță. Acestora li s-a mai cerut să includă o secvență descriptivă de cel puțin 30 de cuvinte și un dialog de cel puțin patru replici.

Ministerul Educației va publica baremele de notare pentru proba de limba română la Evaluarea Națională 2022, la ora 15:00. Atunci, elevii se vor putea corecta acasă, alături de părinți, astfel încât să știe la ce notă s-ar putea aștepta. Subiectele au fost rezolvate și de profesoara Cristina Tunegaru, în clipul de mai jos.

Vezi AICI subiectele la proba de Limba și literatura română la Evaluarea Națională 2022!

Când vor fi afișate rezultatele la Evaluarea Națională 2022

Proba la Limba și literatura română a fost prima de la Evaluarea Națională 2022. Peste 155.000 de elevi absolvenți de clasa a VIII-a au fost înscriși la examen. Copiii vor susține, joi, proba la Matematică, iar vineri, 17 iunie, va avea loc cea la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2022 vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie, în intervalul orar 16:00 – 19:00, și 24 iunie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. Rezultatele finale vor fi comunicate la data de 30 iunie.

Urmăriți Impact.ro și pe