Rezervele de apă de pe Lună, motive de optimism pentru cercetători

Gabriel Peneș 28.03.2023, 12:33
Rezervele de apă de pe Lună, motive de optimism pentru cercetători

Se știe deja că există apă pe Lună. Mai multe misiuni din ultimele decenii au arătat că satelitul natural al Terrei nu este uscat, așa cum se crezuse inițial. În afară de zonele aflate permanent în întuneric, apa se evaporă din sol în timpul lungii zile lunare. Acest lucru sugerează că ceva din sol păstrează suficientă apă pentru a menține acest ciclu. Iar acum, cercetătorii sunt convinși că au aflat despre ce e vorba: sticla sau mai precis „mărgelele de sticlă” formate în urma impactului violent cu rocile spațiale.

Rezervele de apă de pe Lună, motive de optimism pentru cercetători

Un grup de cercetare condus de profesorul Sen Hu de la Institutul de Geologie și Geofizică (IGG) al Academiei Chineze de Științe (CAS) a descoperit că „mărgelele de sticlă” din solurile lunare aduse pe Pământ de misiunea Chang’e-5 (CE5) conțin o anumită cantitate de apă.

„Nu există nicio îndoială că cea mai mare parte a suprafeţei Lunii conţine apă într-o formă sau alta”, se arată în studiul semnat de cercetători chinezi şi publicat, luni, în Nature Geoscience.

Nu e vorba de orice tip de sticlă, ci de unul format în urma impactului Lunii cu meteoriții. Ideea „plutea în aer” de ceva vreme, dar dovezile solide au venit odată cu misiunea Chang’e. Aceasta a fost prima misiune chinezească ce a adus pe Pământ, în 2020, mostre din solul lunar – aproximativ 1,7 kilograme, inclusiv unele luate de la 1 metri adâncime sub suprafață.

Analiza acestor mostre a arătat căt de bogate în apă sunt aceste „mărgele de sticlă”. Micile structuri se gîsesc pretutindeni pe regolitul lunar (denumirea solului Lunii) și acționează ca niște bureți ce absorb apa. Cercetătile au arătat că sticla de impact este făcută până la 0,2% din apă.

Rezervele de apă de pe Lună, motive de optimism pentru cercetători
Cantitatea de apă înmagazinată de „mărgelele de sticlă” de pe solul lunar s-ar putea ridica la 270 de trilioane de litri

Cât lichid ar putea conține „mărgelele de sticlă”

Această apă provine din procese diferite comparativ cu cea rezultată din vulcanismul selenar sau din căderea cometelor (care conţin gheaţă).

Echipa condusă de cercetători de la Academia de Ştiinţe din China crede că sferele de sticlă formate în timpul impactului unui meteoroid şi-ar fi pierdut iniţial cea mai mare parte din apă. Ele fi fost apoi bombardate de vânturile solare, furnizându-le hidrogen care s-ar fi combinat apoi cu atomii de oxigen conţinuţi în aceste formaţiuni, dând astfel naştere la molecule de apă.

Luna este bombardată constant cu elemente de impact – spre exemplu micrometeoroizi şi meteoroizi mari – care produc mărgele de sticlă de impact în timpul evenimentelor de încălzire rapidă cu energie ridicată”, a declarat specialistul în ştiinţe planetare Sen Hu de la Institutul de Geologie şi Geofizică din cadrul Academiei de Ştiinţă din China, coautor al studiului.

În urma analizelor făcute de o echipă condusă de He Huicun s-a estimat că „mărgelele de sticlă” ar putea conține între 300 de miliarde și 270 de trilioane de litri de apă. Limita superioară este echivalentă cu aproape o jumătate din volumul de apă pe care-l are Lacul Erie, unul dintre cele cinci Mari Lacuri din America de Nord, scrie iflscience.com.

Studiul concluzionează că aceste sfere de sticlă ar putea fi „rezervorul dominant” implicat în ciclul apei pe Lună. Rezervor ce ar putea fi „utilizabil in situ (nr. – pe locul găsirii lui) în cadrul viitoarelor explorări lunare”, mai ales că această apă ar fi „destul de uşor de extras”, potrivit cercetătorilor chinezi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....