Revoluție în Hong Kong: protestele s-au transformat în lupte de stradă, iar polițiștii amenință cu muniție reală – FOTO&VIDEO

Ciprian Ioana 26.08.2019, 12:50
Revoluție în Hong Kong: protestele s-au transformat în lupte de stradă, iar polițiștii amenință cu muniție reală – FOTO&VIDEO

Protestele din Hong Kong au degenerat în lupte violente de stradă și nu puțini sunt analiștii care vorbesc de o revoluție în toată regula. A fost pentru prima dată când polițiștii au folosit forța împotriva manifestanților: au fost scoase pe străzi tunurile cu apă și s-au tras focuri de avertisment cu muniție reală.

După aproximativ trei luni de proteste pașnice pentru democrație și respectarea statului de drept, manifestațiile din Hong Kong au luat o turnură urâtă. Autoritățile au decis să nu mai lase lucrurile așa și au decis să trimită pe străzi tunurile cu apă.

Manifestanții au fost dispersați cu gaze lacrimogene, cu bastoane și, pentru prima dată, a existat pericolul real de a fi folosită muniția reală. Unii dintre protestatari au remarcat că s-au tras mai multe focuri de avertisment în aer cu gloanțe adevărate.

Protestele riscă, așadar, să degenereze și mai tare, iar seara zilei de duminică a fost una dintre cele mai violente de la izbucnirea acestor manifestații. Inițial, protestele erau îndreptate împotriva unei legi referitoare la extrădare.

Dar ceea ce se întâmplă în Hong Kong ia amplarea unei revoluții în toată regula.

Protestele din Hong Kong s-au transformat în lupte sângeroase

Situația a degenerat mai ales în momentul în care un ofițer de poliție a tras în aer mai multe focuri de avertisment cu muniție reală, după cum transmite CNN. În tot acest timp, protestatarii erau împrăștiați cu tunurile cu apă.

Iar în unele locuri, ofițerii poliției din Hong Kong loveau cu bastoanele și foloseau gazele lacrimogene. Beijingul pare că și-a pierdut răbdarea cu protestatarii.

Agenția de presă Xinhua a ținut imediat să spună că Guvernul central are „autoritatea și responsabilitatea” să intervină, alimentând speculațiile că Beijingul va dori să controleze regiunea și să abroge prevederea potrivit căreia Hong Kong va redeveni teritoriul chinez și administrat de Beijing abia în 2047.

Răniți au existat de ambele părți, transmit agențiile internaționale de presă. Au existat ofițeri răniți de cocktail-urile Molotov aruncate de protestatari, dar printre cei arestați s-a numărat chiar un minor în vârstă de 12 ani.

Ceea ce pune sub semnul întrebării intervenția forțelor de ordine.

În continuare, revendicările protestatarilor rămân aceleași: retragerea definitivă a proiectului care permite extrădarea și judecarea în China a celor care se opun regimului comunist, un set de reforme democratice și eliberarea celor reținuți în timpul protestelor.

Până când aceste revendicări nu vor fi rezolvate, manifestanții susțin că nu vor pleca din stradă.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe