Revoltă în rândul operatorilor de plajă de pe litoralul românesc. Când se va face predarea oficială către aceștia

Ioana Constantin 07.04.2021, 15:59
Revoltă în rândul operatorilor de plajă de pe litoralul românesc. Când se va face predarea oficială către aceștia

Revoltă în rândul operatorilor de plajă de pe litoralul românesc. Și așa afectat de pandemie, litoralul mai primește o lovitură. Plajele proaspăt lărgite vor fi predate către operatori abia la 1 iulie. Asta în condițiile în care până anul trecut, predarea se făcea la 15 aprilie, iar sezonul se deschidea oficial la 1 mai. Și ca și cum nu ar fi de ajuns, beach barurile ar putea să aiba și ele program limitat până la ora 20.

Revoltă în rândul operatorilor de plajă

Operatorii de plaje primesc lovitură dupa lovitură. Ultima: anunțul oficial al autorităților potrivit căruia predarea plajelor către operatori se va face la 1 iulie. Este vorba de sectoarele de plajă care au făcut obiectul proiectului de lărgire a plajelor finanțat din fonduri europene. Mai exact, din zona Năvodari și până spre Cazinoul din Mamaia. Adică acele plaje considerate de fițe și căutate în special de turiștii cu bugete de vacanță generoase.

Este târziu. Pentru turism și pentru noi operatori. Pentru organizare și pentru a pune la punct dotările necesare, în medie ne mai trebuie încă 20 zile. Dacă plaja se predă la 1 iulie, probabil vom începe la 15, 20 iulie. Este din cauza înisipării care s-a făcut. Este un lucru bun, dar afectează turismul de anul acesta. Pierderile vor fi mai mult decât cele legate de întarzierea în sine, acum va fi greu să gestionam această plajă, a spus Roberto Tortora, operator plajă.

O nou lovitură primită de noi. Speram să primim zona nou,ă dar nu o primim nici pe cea veche. Estimăm pierderi de 30 la sută. Sunt evenimente pierdute și este o situație neplăcută. Știm că pe termen lung extinderea ne va ajuta, dar pe termen scurt ne afectează, mai ales că și anul trecut a fost slab iar acum avem și restricții, iar la 1 iulie primim doar jumătate din plajă. Ne simțim ca într-un ring de box și primim câte o lovitură nouă. Vor fi multe afaceri falimentare. Nu toți au două sezlonguri și gata, deschidem. Avem nevoie de cel puțin o săptămână. Deschidem pe 10 iulie și la 15 august se termină sezonul, a spus și George Țicu, administrator plajă.

Revolta in randul operatorilor de plaja de pe litoralul romanesc
Revolta in randul operatorilor de plaja

Odată încheiat procesul de lărgire al plajelor, timp de cinci ani suprafețele nou apărute nu vor putea fi folosite de proprietari. Mai exact, de pe aceste porțiuni detinatorii nu își vor putea amplasa sezlonguri, umbrele sau beach baruri. Și cum aceste porțiuni sunt în fata celor vechi, nemulțumirea operatorilor este cu atât mai mare.

O veste proastă, aceasta dată 1 iulie, la care ne așteptam. De asta am cerut întâlnire cu cei de la apele române, vom face diligențe pentru a se face excepție și pentru suprafețele nou înființate să fie amenajate facilitățile obișnuite pe plaja, dar asta numai după 1 iulie. Încurajăm românii să cumpere vacanțe pentru că plajele sunt foarte largi, dar nu putem promite aceleași facilități, a declarat Corina Martin, președinte de onoare RESTO.

Iar veștile proaste nu se opresc aici. Primăria Constanța are în dezbatere publică un nou regulament pentru desfășurarea activităților comerciale, iar acesta prevede ca programul beach barurilor să fie limitat între orele 6 și 20. O situație cu care afaceriștii de pe litoral nu sunt de acord.

Este un proiect de regulament publicat pe site, iar pe 16 aprilie va avea loc o dezbatere, va fi anunțată din timp procedura pentru această dezbatere, iar cei interesați au putut trimite propuneri în scris, dar vor putea să și vorebeacă cu reprezentanții față în fata pe 16 aprilie. Propunerea făcută în acest proiect este în baza legislației în vigoare care încadrează beach barurile ca baruri de zi și s-a venit cu o propunere în concordanță cu această terminologie. Dar este o propunere. Vom stabili de comun acord ora optima pentru aceste activități pe plajă, a spus Alin Vintilă, purtător de cuvânt Primăria Constanța.

Exista însă și o bătălie câștigată de operatori. Conducerea apelor romane i-a anunțat că nu vor plati chirie pe lunile în care nu folosesc plajele. Mai exact, mai si iunie. Din păcate, însă, este doar o bătălie, însă războiul plajelor este departe de a se fi terminat.

Revolta in randul operatorilor de plaja de pe litoralul romanesc
Plaja Constanta
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI