Reușita fabuloasă a unei adolescente din Roman. Cum a reușit să scoată media 10 la BAC 2021, în pofida multor lipsuri materiale

Elena Avramescu, Iulia Statie 21.07.2021, 11:36
Reușita fabuloasă a unei adolescente din Roman. Cum a reușit să scoată media 10 la BAC 2021, în pofida multor lipsuri materiale

O adolescentă din Roman, media 10 la BAC 2021. Este vorba despre Andreea Ivan, o tânără dintr-un sat de pe malurile Prutului, care a reuşit performanţa unui 10 pe linie la Bacalaureat. Iar asta chiar dacă a urmat liceul la un profil tehnologic, şcoala gimnazială în satul natal şi nu a luat niciodată meditaţii.

O adolescentă din Roman, media 10 la BAC 2021

În acest an, Botoșaniul s-a clasat primul pe ţară la numărul de medii de 10 obţinute la probele de examen. Astfel că după contestaţii, un număr de 13 absolvenţi de clasa a XII-a au reuşit să i-a Bacalaureatul cu note maxime.

Andreea Ivan, tânărăa menționată anterior, nu a luat nici măcar o oră de meditaţii şi provine dintr-o familie modestă din punct de vedere financiar, însă Andreea este extrem de pasionată de citit şi avidă să înveţe. Tânăra provine dintr-un sat aflat la circa 60 de kilometri depărtare de municipiul reşedinţă de judeţ. Mai precis, din Manoleasa, fiind o comună aflată pe malurile Prutului.

Astfel că familia Andreei se confruntă cu problemele specifice mediului rural, unde mama este casnică, iar tatăl este muncitor în construcţii. Andreea a făcut şcoala în satul natal, o şcoală fără dotări şi avantajele unei şcoli moderne. În pofida acestui lucru, Andreea a fost mereu pasionată de învăţătură și încurajată de părinţi.

O adolescenta din Roman, media 10 la BAC 2021
Andreea Ivan

Părinţii mei sunt oameni simpli, care nu au avut posibilităţi financiare pentru a face studii superioare, dar şi-au dat tot interesul pentru ca noi, copiii, să avem această posibilitate. Mama este casnică, iar tata lucrează în construcţii de când mă ştiu. Sunt oameni care se pricep să facă orice şi cărora nu le este ruşine de muncă. Şcoala generală am urmat-o în comuna natală. Nu exista un laborator de chimie sau sală de sport, dar, ţin minte, că profesoara de chimie era de o calitate incontestabilă, la fel ca mulţi alţi profesori pe care i-am avut.

Pasiunea mea cea mai mare este cititul, dar îmi descopăr pasiuni noi cu fiecare zi ce trece. Îmi place să învăţ cât mai multe lucruri şi mă pasionează tot ce tine de domeniul artistic şi sportiv: muzică, film, pictură, fotografie, şah, atletism, înot, gimnastică, a spus Andreea Ivan, potrivit Adevărul.

După ce a terminat ciclul gimnazial, tânăra a optat pentru Liceul Economic. Andreea a spus că nu a învăţat niciodată pentru note şi nici un a fost un elev de nota 10 de-a lungul anilor de şcoală.

Nu am fost mereu un elev de nota 10, întrucât nu am avut întotdeauna încredere în mine. Mi-am dat seama de când eram mică de capacităţile mele intelectuale, dar nu am fost niciodată atât de curajoasă să îmi doresc mai mult şi să îndrăznesc să visez la lucruri mari. Încă din clasele mici, părinţii îmi spuneau să nu învăţ pentru a-i face pe ei mândri sau pentru a dovedi ceva colegilor, profesorilor, ci să învăţ pentru mine, pentru împlinirea mea sufletească, din plăcere şi pasiune, iar eu i-am ascultat.

Niciodată nu am învăţat pentru note. Notele bune au venit ca o consecinţă a seriozităţii şi a muncii. Eu am învăţat din curiozitate şi dorinţa de a şti cât mai multe lucruri, pentru a-i putea ajuta şi pe alţii care nu înţeleg. Nu am făcut pregătire privată niciodată. Am învăţat încă de la începutul liceului şi am avut nişte profesori minunaţi, care au făcut ore suplimentare cu toţi elevii lor, neplătite, pentru a fi siguri că suntem pregătiţi pentru Bacalaureat, mai ales cu golurile acumulate în sistemul online.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...