Reușită de prestigiu pentru filmul românesc. Ce se întâmplă în Italia

Andrei Cezar 27.07.2020, 08:17

Reușită importantă în cinematografia românească. Regizorul Cristi Puiu va face parte din juriul prestigiosului Festival Internațional de Film de la Veneția, potrivit unui comunicat de presă transmis de către casa de producție Mandragora, citat de Agerpres.

Cristi Puiu, reușită de prestigiu pentru cinematografia românească

Cea de-a 77-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția se va desfășura în perioada 2-12 septembrie, respectând toate regulile impuse de pandemia de coronavirus. Pentru ediția de anul acesta, directorul Vestivalului, Alberto Barbera, i-a lansat invitația regizorului român, Crsiti Puiu, de a face parte din juriul internațional al prestigiosului eveniment, pe care cineastul român a acceptat-o.

Cristi Puiu va fi în juriu alături de regizoarele şi scenaristele Veronika Franz (Austria) şi Joanna Hogg (Marea Britanie), de regizorul Christian Petzold (Germania), de scriitorul Nicola Lagioia (Italia) şi de actriţa Ludivine Sagnier (Franţa), se arată în comunicatul menţionat.

Președinta juriului de anul acesta este celebra actriță Cate Blanchett, precizează aceeași sursă.

Rolul juriului este de a acorda premiile pentru filmele aflate în competiţia festivalului italian considerat unul dintre cele mai influente evenimente din domeniul cinematografiei mondiale: Leul de Aur pentru cel mai bun Film, Leul de Argint – Marele Premiul al Juriului şi Premiul pentru cel mai bun Regizor, Coppa Volpi pentru Cel mai bun Actor şi Cea mai bună Actriţă, precum şi premiile pentru Cel mai bun Scenariu şi Premiul Marcello Mastroianni pentru Cel mai bun Debut actoricesc.

Reușită de prestigiu pentru filmul românesc. Ce se întâmplă în Italia
Reușită de prestigiu pentru filmul românesc. Ce se întâmplă în Italia

Premiul pentru cel mai bun regizor, la Berlin

Cristi Puiu a obținut un succes remarcabil și în această iarnă, atunci când a fost distinst cu Premiul pentru cel mai Bun Regizor pentru noul său film ”Malmkrog”, în cadrul secțiunii Encounters a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (20 februarie – 1 martie). În luna iulie a avut loc premiera în cinematogrfele din Franța și a fost lăudat de criticii de film.

În România avanpramiera extraordinară va avea loc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din Cluj-Napoca pe 7 august, în prezența regizorului.

Cristi Puiu a regizat „Marfa şi banii” (2001), „Moartea Domnului Lăzărescu” (2005), film câştigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internaţional de la Cannes, „Aurora” (2010), „Sieranevada” (2016), propunerea României la Premiile Oscar.

Urmăriți Impact.ro și pe