Reuniune de urgență astăzi la UE. Miniştrii europeni caută soluții viabile pentru proteja cetăţenii de preţurile uriașe la energie

Elena Avramescu 09.09.2022, 11:45
Reuniune de urgență astăzi la UE. Miniştrii europeni caută soluții viabile pentru proteja cetăţenii de preţurile uriașe la energie

În cursul zilei de astăzi, miniștrii europeni ai Energiei urmează să se întâlnească, din nou, pentru a putea să găsească soluții cât mai eficiente pentru cetățenii extrem de afcetați de prețurile tot mai ridicate la energie înainte de venirea iernii. Se întâmplă în contextul în care toată lumea este îngrijorată cu privire la iarnă ce urmează să vină în scurt timp.

Miniştrii europeni ai Energiei se reîntâlnesc de urgență

În cursul zilei de miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre câteva propuneri plauzibile, cum ar fi plafonarea preţului gazelor naturale ruseşti, o taxă pe veniturile producătorilor de electricitate care nu utilizează gaze naturale, reducerea generală a cererii de electricitate, dar şi linii de credit în regim de urgenţă pentru firmele de utilităţi care trebuie să acopere garanţii mai mari. Toate acestea urmează să fie discutate pe îndelete astăzi.

Se pare că majoritatea diplomaților europeni ar susține toate aceste măsuri ce au ca scop oferirea de lichidităţi pentru companiile de utilităţi. În același timp, s-a ajuns la un acord și cu o ţintă obligatorie privind reducerea cererii de electricitate.

Dar acestea nu sunt singurele propuneri pe ordinea de zi. Un alt exemplu ar fi cea care vizează plafonarea preţului la gazele naturale ruseşti și care, momentan, nu a obținut nici până acum sprijinul majorităţii statelor membre.

„Intenţia noastră principală este să coborâm preţurile. Un plafon care ar fi impus numai gazelor naturale ruseşti nu ar duce la diminuarea preţului gazelor”, a declarat ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten.

Cele care sprijină concert aceste lucruri sunt statele baltice, declarând faptul că un plafon de preţ ar reuși să-i creeze Moscovei probleme cu privire la veniturile necesare pentru a-şi putea finanţa activităţile militare din Ucraina.

Reuniune de urgenta astazi la UE
Reuniune de urgenta la UE

Belgia dorește plafonarea tuturor preţurilor angro ale gazelor

În același timp, Belgia susține faptul că toți consumatorii europeni au reală nevoie de un plafon al preţurilor angro ale gazelor, iar pentru a putea asigura securitatea aprovizionării, statul își propune un plafon de preţ dinamic la nivelul UE pentru gazul tranzacţionat la bursă, ce este legat de pieţele asiatice.

În ultimul timp, preţurile energiei electrice în Europa au crescut dramatic, în special de când economiile au început să iasă din criza Covid-19 anul trecut. Mai grav este faptul că această creştere a fost alimentată și de reducerea livrărilor de gaze din Rusia ca represalii pentru sancţiunile occidentale impuse în urma invadării Ucrainei de către Moscova.

Ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten, a menționat că Spania, Polonia şi Luxemburg au decis să voteze pentru un plafon, în timp ce Germania are rezerve.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...