Reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei. Ce spune șeful Pentagonului

Mihnea Tălău 29.08.2022, 20:23
Reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei. Ce spune șeful Pentagonului

Secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin, va găzdui pe 8 septembrie o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei la Baza aeriană Ramstein, Germania, la 8 septembrie 2022.

SUA și partenerii săi, din nou la masa discuțiilor

Șeful pentagonului a invitat din nou miniștrii apărării și înalți oficiali militari din întreaga lume pentru a discuta despre criza în curs de desfășurare din Ucraina și despre diverse probleme de securitate cu care se confruntă aliații și partenerii SUA.

Reuniunea organizată la iniţiativa Washingtonului se va desfăşura la baza aeriană americană Ramstein din vestul Germaniei.

Reprezentanţii a circa 40 de state s-au reunit în acelaşi loc în aprilie, creând un ‘grup de contact’ pentru apărarea Ucrainei. În timp ce luptele continuă în estul şi sudul Ucrainei, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că guvernul vrea să recupereze ‘toate regiunile de sub ocupaţia rusă’, inclusiv Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

În Ucraina se dau lupte grele

Jurnaliștilor ucraineni au anunțat, luni, că forțele armate ale Ucrainei au lansat acțiuni ofensive în multe direcții în regiunea Herson. Între timp, o echipă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, în frunte cu directorul general Rafael Grossi, se află în drum spre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, care a fost ţinta unor atacuri în ultimele săptămâni.

Agenţia rusă de presă RIA Novosti a anunţat luni că o rachetă ucraineană a lovit un depozit de combustibil de la centrala nucleară Zaporojie, făcând o gaură în acoperiș.

oficialii au spus că nivelurile de radiaţii la centrală rămân normale. Informaţiile asupra acestor lovituri survin în timp ce organismul de control nuclear al Naţiunilor Unite a anunţat luni că trimite o misiune la centrală, administrată de personal ucrainean dar sub controlul forţelor armate ale Rusiei, titrează Reuters.

Situaţia de la centrală rămâne o amenințare reală la siguranţa Europei, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc de riscul unui eventual dezastru nuclear.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...