Rețete de fasole cu ciolan culese din țara întreagă. Mâncarea preferată de 1 Decembrie

Daria Petrescu, Mirabela Năstase 01.12.2020, 09:18
Rețete de fasole cu ciolan culese din țara întreagă. Mâncarea preferată de 1 Decembrie

Rețete de fasole cu ciolan. Fasolea cu ciolan este mâncarea preferată a românilor de 1 decembrie, indiferent de zona din care provin. Această mâncare se găsește de regulă pe mesele tuturor gospodinelor din țara noastră. Evident că, alimentul de bază al acestei rețete este ciolanu. Acesta poate fi pregătit în mai multe feluri. Fie că îl preferați afumat sau nu, rețeta de fasole cu ciolan este una dintre cele mai apreciete. Iată câteva idei de preparare a mâncării preferate de 1 Decembrie.

Fasole cu ciolan

Ingrediente fasole cu ciolan:

1 kilogram de fasole uscată (înmuiată peste noapte);

1 ciolan

2 morcovi

1 lingură boia de ardei

2 linguri de ulei

3 foi de dafin

1 ceapă

1 linguriţă rasă de oregano

Miere ( o linguriță)

1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate

3 linguri de pastă de tomate

sare şi piper

Mod de preparare fasole cu ciolan

Ciolanul de porc se fierbe la foc  mic. După ce a fiert, scoateți carnea din zeama în care a fiert și lasați-o la răcit. Nu aruncați zeama în care a fiert ciolanul. Separat, fierbeți fasolea în apă cu sare, până când boabele sunt fierte pe jumătate.

Tocați ceapa și morcovul rondele, apoi căliți în ulei. Adăugați boiaua de ardei și lăsați-o să rumenească puțin. Puneți carnea de pe os, tăiată în bucăți mari, fasolea şi acoperiți totul cu zeama în care a fiert carnea.

Puneți pasta de tomate, lingura de miere, foile de dafin, coriandrul măcinat şi chimenul şi lasă să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt fierte.

Fasole cu ciolan afumat

Ingrediente:

500 g fasole uscată;

ciolan afumat

suc de roşii sau bullion

foi de dafin

2 cepe

Mărar

Sare, piper boabe şi praf,  boia dulce

Mod de preparare

Fasolea se lasă la înmuiat cu o seară înainte. În acest fel va fierbe mai repede. După ce s-a înmuiat, o puneți în apă și fierbeți în clocot aproximativ o oră. Tăiați ceapa mărunt și puneți într-o cratiță cu o lingură de ulei. Căliți 2-3 minute. Puneți fasolea peste ceapa călită împreună cu sosul de roții și adăugați sare și piper, boia şi foi de dafin, după care se mai lasă să fiarbă câteva minute.  Tăiați carnea de pe ciolanul afumat sau se lasă întreg şi se prăjeşte în sucul propriu. Puneți ciolanul în fasole băgați  la cuptor să scadă şi să se rumenească.

Rețetă de fasole cu costiță

Ingrediente

1 kg fasole boabe;

2-3 cepe de mărime mijlocie;

sare; piper.

2 foi dafin;

400 g costiţă afumată;

1 legatura mărar;

3 linguri ulei de măsline;

2 linguri bulion;

Fasole cu ciolan, rețeta preferată a românilor, indiferent de zonă

Mod de preparare

Spălați fasolea de câteva ori cu apă caldă și puneți la fiert cu sare. Aceasta se fierbe în doua- trei ape. Curățați ceapa și puneți la călit cu puţin ulei până capătă culoarea arămie.

După ce s-a călit ceapa, se lasă să se răcească, se strecoară fasolea şi se pune peste ceapă, amestecându-se continuu. După ce ați făcut toate astea, adăugați bulionul și puțină apă caldă.

Costița se taie felii și se prăjește până se rumenește. Puneți fasolea într-un vas de yena și adăugați bucățile de costiță, foile de dafin, apoi  Puteți servi Fasolea cu costiţă cu murături asortate sau cu salată de crudităţi, pâine neagră şi ardei iute. Se ornează cu mărar proaspăt, după preferinţă.

Urmăriți Impact.ro și pe