Rețete de fasole cu afumătură, ideale pentru 1 decembrie. Învață de la cei mai buni bucătari

Iancu Andreea / 01.12.2020, 10:22
Rețete de fasole cu afumătură, ideale pentru 1 decembrie. Învață de la cei mai buni bucătari

La ceas de sărbătoare, în zi de 1 decembrie, românii sunt mari împătimiți ai mâncărurilor tradiționale. Pentru că ne place să ne așezăm la o masă îmbelșugată, am pregătit câteva rețete de fasole cu afumătură, ingrediente atât de iubite de către toți românii.

Cele mai savuroase preparate cu fasole și afumătură

Atunci când spui mâncare tradițională românească te gândești imediat la o fasole cu afumătură, indiferent de preparat. Extrem de savuroasă, fasolea se regăsește în multe mâncăruri românești și este servită adesea în cadrul sărbătorii naționale de 1 decembrie. Dacă îți dorești să așezi pe masă un preparat ce conține atât fasole cât și afumătură, încearcă una dintre rețetele următoare.

Ciorba de fasole cu afumătură

Pentru o ciorbiță delicioasă, ai nevoie de câteva ingrediente:

  • 500 g ciolan afumat
  • 500 g fasole uscată
  • 500 g smântână grasă
  • 5 ouă
  • cartofi
  • morcov
  • ţelină
  • ceapă
  • ardei gras
  • păstârnac
  • sare
  • piper
Ciorbă de fasole cu afumătură  foto - retete-culinare-cu-dana-valery.ro
Ciorbă de fasole cu afumătură
foto – retete-culinare-cu-dana-valery.ro

Primul pas pentru o ciorbă de fasole îl reprezintă pregătirea ingredientului principal. Astfel, este nevoie să pui fasolea la înmuiat încă de seara. A doua zi, se schimbă apa și se fierbe fasolea până când aceasta este fiartă pe jumătate. Apoi, ciolanul fiert și afumat se taie în cubulețe.

Separat, se pune puțin ulei într-o oală și se călesc legumele, tăiate mărunt în prealabil. După ce morcovul, ţelina, ceapa, ardeiul şi păstârnacul sunt călite, se adaugă bucăţile de ciolan în oală. Timp de 10 minute se lasă acestea să împrumute aromele și apoi se adaugă apă. De asemenea, se adaugă fasolea, scursă înainte și se lasă oala la foc mediu.

Între timp, se taie cartofii cubulețe și se adaugă și ei în ciorbă. Totul trebuie să stea la fiert timp de cel puțin 30 de minute. În timp ce ciorba dă în clocot, se separă ouăle și se amestecă gălbenușurile cu smântâna. Acest amestec se toarnă peste ciorbă și se mai lasă la fiert timp de încă 20 de minute. La final, ciorba de fasole cu afumătură se servește condimentată cu mărar și neapărat alături de o ceapă roșie.

Iahnie de fasole cu ciolan afumat, un deliciu național

Nici fasolea cu ciolan nu poate lipsi de pe masa unor români autentici, astfel că rețeta de iahnie de fasole cu ciolan afumat se numără și ea printre preferate. Se prepară rapid și simplu, însă bucură simțurile mesenilor timp îndelungat. Și neapărat se servește alături de o salată de murături.

Cum prepari o iahnie de fasole cu ciolan

  • 500 g fasole boabe
  • 2 cepe roşii
  • 1 ciolan afumat
  • 2 linguri ulei
  • 300 ml suc de roşii
  • 2 linguri pastă de roşii
  • boia de ardei dulce
  • 1 foaie de dafin
  • cimbru
  • sare
  • piper
Fasole cu ciolan afumat
Fasole cu ciolan afumat

Pentru modul de preparare se începe prin alegerea boabelor de fasole și spălarea acestora în mai multe ape. Apoi, fasolea se pune într-un vas cu apă, a înmuiat peste noapte. A doua zi, se spală boabele și se pun la fiert într-o oală cu apă. După ce se strecoară de două ori, se pun la fiert pentru a treia oară adăugând un praf de sare.

Între timp, până când fasolea este fiartă pe jumătate, se spală ciolanul și se oprește câteva minute. Apa se aruncă și se pune din nou la fiert, la foc mic, până când carnea devine fragedă și se desprinde de pe os. Oasele se îndepărtează și se taie carnea în bucăți mai mici. Ulterior, se adaugă carnea în vasul cu fasole. Separat, se curăță și se spală legumele. Acestea se taie cubulețe și se adaugă peste fasolea și carnea din oală. Când acestea sunt bine fierte, se condimentează cu cimbru, foi de dafin, boaia de ardei dulce, sare și piper. La final, se adaugă pasta de roșii, două linguri de ulei și se mai fierbe timp de 2-3 minute.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI