Rețetă zacuscă tradițională cu ardei copți. Secretul pentru un gust ca la bunica acasă

Ana Anitoiu 28.10.2020, 16:37
Rețetă zacuscă tradițională cu ardei copți. Secretul pentru un gust ca la bunica acasă

O rețetă de zacuscă tradițională cu ardei copți ar trebui să fie nelipsită din orice bucătărie din România. Un secret inedit face ca gustul preparatului să fie extraordinar. Întins pe pâine, acesta poate să facă zilele din sezonul rece mai frumoase.

Rețetă zacuscă tradițională cu ardei copți. Ingrediente

  • 2,5 kg vinete proaspete
  • 1 kg ardei kapia proaspeți ori gogoșari
  • 250 ml ulei de floarea soarelui
  • 200 g ceapă curățată
  • 500 ml suc gros de roșii sau 1 kg de roșii proaspete
  • 2 foi de dafin
  • 2 lingurițe sare
  • 1 linguriță rasă piper măcinat

Din aceste ingrediente ar trebui să iasă opt borcane de zacuscă tradițională de vinete cu ardei copți, a câte 300 de ml fiecare.

Reteta zacusca traditionala cu ardei copti
Reteta zacusca traditionala cu ardei copti

Rețetă zacuscă. Modul de preparare a ingredientelor principale și secretul ce dă un gust excelent

Secretul pentru ca zacusca să aibă un gust deosebit este ca atât vinetele, cât și ardeii kapia sau gogoșarii să se coacă pe plită sau la grătar. Astfel, vor avea o aromă aparte.

Prin urmare, înainte de toate, se coc vinetele pentru zacuscă. În timpul coacerii, acestea scad mult. Astfel, de la 2,5 kilograme de vinete proaspete se ajunge la aproximativ 1,2 kilograme de vinete coapte decojite și bine scurse. Acestea se lasă la scurs, în strecurătoare, cam două-trei ore.

După aceea, vinetele scurse bine se toacă cu ajutorul unui cuțit inoxidabil și se pun într-un castron, să își aștepte rândul în zacusca tradițională.

Apoi, se coc și ardeii kapia sau gogoșarii, pe plită sau într-o tavă pusă pe flacăra aragazului. Se întorc până când se înnegresc pe toate părțile. Ulterior, se scot pe o tavă de aluminiu, se presară cu sare și se acoperă cu un capac ori folie de aluminiu.

Ardeii se lasă așa o jumătate de oră, înainte de a se curăța. Se îndepărtează semințele și cotoarele și se taie în fâșii. Apoi, le vine și lor rândul să stea într-un castron.

Urmează un pas important. Dacă nu există în cămară un suc gros de roșii, atunci se face o passata dintr-un kilogram de roșii proaspete. Se opăresc roșiile întregi, se scurg și se storc bine. Abia apoi se dau prin mașina specială de tocat, de trei ori. Cu sucul gros de roșii rezultat nu mai e nevoie ca zacusca să fiarbă multe ore.

Cum se pregătește zacusca tradițională

Acum că vinetele, ardeii și sucul de roșii sunt gata de folosit, începe pregătirea propriu-zisă a zacuștei. Se dau prin blender 200 de grame de ceapă. Apoi, separat, se dau prin blender și ardeii copți.

După aceea, ceapa mărunțită și uleiul se pun într-o cratiță potrivită – este bine să fie cât mai largă. Se pune cratița pe foc mic, ideal pe un disc metalic ce să distribuie căldura uniform. Se călește astfel ceapa, până devine sticloasă. Nu trebuie să se prăjească! Apoi, se adaugă ardeii copți mărunțiți și se călesc și ei pentru câteva minute, amestecând, din când în când.

Când compoziția începe să clocotească, vine rândul vinetelor tocate în cratiță. Se amestecă bine. Se potrivește de gust cu sare, piper negru proaspăt măcinat și două foi de dafin. Se adaugă și sucul gros de roșii. Se amestecă bine.

Urmează fierberea, la foc mic. Se amestecă continuu, timp de 30 de minute. Când este gata, apare ulei la suprafața ei. Aproximativ 15 minute de timp de fierbere efectiv ar trebui să fie suficient. La final, se îndepărtează cele două foi de dafin.

În final, zacusca se pune fierbinte în borcane sterilizate și așezate pe o tavă metalică. Se strâng capacele și se învelesc borcanele cu două sau trei prosoape groase. Se lasă nederanjate până a doua zi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...