Rețetă sarmale de post cu ciuperci. O alegere super gustoasă pentru postul Crăciunului

Andreea Bisinicu 26.11.2020, 08:45
Rețetă sarmale de post cu ciuperci. O alegere super gustoasă pentru postul Crăciunului

Ții post dar, cu toate astea, ți-e poftă de niște sarmale bune, ca la mama acasă? Ți-am pregătit cea mai simplă rețetă de sarmale de post cu ciuperci. O alegere super gustoasă pentru postul Crăciunului.

Rețetă sarmale de post cu ciuperci. Ingrediente

Suntem în perioada Postului Crăciunului până pe data de 24 decembrie. Pe lângă mâncare de cartofi, vinete, orez și varză, preparate specifice perioadei în care creștinii nu consumă carne sau lactate, v-am pregătit o rețetă de sarmale de post cu ciuperci. Cui nu-i plac sarmalele, până la urmă, nu-i așa? Se prepară mai repede decât sarmalele clasice și au un gust delicios. Iată de ce ingrediente ai nevoie:

  • 1 varză mare
  • 2 linguri oțet balsamic
  • 500 gr. ciuperci pleurotus
  • 3 morcovi mari
  • 4-5 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1/2 țelină medie
  • 4 cartofi fierți în coajă și trecuți pe răzătoarea fină
  • sare, piper, cimbru uscat, mărar dupa gust
  • 1 ceașcă orez
  • 3 linguri de griș
  • 1 foaie de dafin
  • câteva boabe de piper
  • 1 cană de zeamă de varză
  • 1 cană de apă plată
  • 2-3 roșii tăiate bucăți
Sarmalele de post cu ciuperci sunt cele mai consumate in perioada Postului Craciunului
Sarmalele de post cu ciuperci sunt cele mai consumate in perioada Postului Craciunului

Rețetă sarmale de post cu ciuperci. Mod de preparare

Acum că am făcut de toate ingredientele necesare pentru aceasta rețetă de sarmale de post cu ciuperci este timpul să ne apucăm de treabă. Pentru început, trebuie să tăiem frunzele de varză de pe cotor și să le opărim în apă cu sare și două linguri de oțet balsamic, pentru două-trei minute. Apoi, se scot și se lasă la scurs. Ciupercile pleurotus se spală și se opăresc în apa cu sare, apoi se trec prin robotul de bucătărie. Mai departe, curăță și spală legumele, după care le vei trece pe răzătoarea fină. În continuare, toarnă uleiul într-o cratiță, adaugă legumele rase, sare si piper după gust. Se sotează câteva minute.

Pune trei sferturi din cantitatea de legume sotate într-un castron mare, destul de încăpător. Restul de legume, ultimul sfert rămas, se pun în oala în care ai pus sarmalele la fiert. Peste legumele sotate din castron, pune cartofii fierți, pe care i-ai dat deja pe răzătoare, ciupercile mărunțite și orezul clătit în apă rece. La final trebuie să adaugi grișul, cimbrul și mărarul uscat. Se amestecă, apoi, compoziția și se formează sarmalele cu foile de varză. Atenție, foile de varză se scurg de zeamă și trebuie să le tai și nervurile groase. Mai departe, este nevoie să așezi un strat de varza tocată, peste legumele sotate din oală, sarmalele și deasupra pui încă un strat de varză tocată. Toarnă zeama de varză și apa plată. Nu uita să așezi bucățile de roșii și să presari boabe de piper. Acoperă oala și lasă sarmalele să fiarbă la foc redus timp de o oră și jumătate. Asta e tot. Sarmalele de post sunt gata de a fi servite și savurate. Poftă bună!

De ce este bine să ținem post

Postul Crăciunului a început de pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie. Sfinţii Părinţi spun că Postul este măsura dragostei noastre faţă de Dumnezeu. De aceea, postul înseamnă mai mult decât abţinerea de la mâncare şi de la băutură. Postul reprezintă încercarea de a fi mai bun, mai milostiv, mai atent la necazurile celor din jur şi să te schimbi în bine pentru întâmpinarea acestei mari sărbători creştine.

Cine are putere poate ţine post negru în fiecare miercuri şi vineri din această perioadă. În Ajunul Crăciunului, ţinem post negru până seara, când putem mânca grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină. Cea mai potrivită rugăciune a postului, spusă mai mult în mănăstiri, de către călugări, este Rugăciunea Inimii sau Rugăciunea lui Iisus:  „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”,pentru că are cea mai mare putere spirituală.

Urmăriți Impact.ro și pe