Reţetă rapidă de socată. Aşa iese ca la bunica acasă

Badea Violeta 30.05.2022, 19:54
Reţetă rapidă de socată. Aşa iese ca la bunica acasă

Dacă te simți nostalgic și vrei să-ți amintești de vacanțele de vară când mergeai la bunica, poți căuta câteva rețete românești vechi pe care nu ar fi rău să le încerci și tu. În acest mod, vei rememora gusturi și vei retrăi acele momente frumoase din copilărie. Și pentru că suntem la finalul lunii mai, noi îți propunem să încerci socata. O băutură extrem de răcoritoare, gustoasă și aromată. Rețeta este ușoară și necesită doar câteva ingrediente. Doar așa iese ca la bunica acasă!

Socată de casă. Rețeta pe care o punea în practică bunica ta

Ingredientul principal pentru Socată este floarea de soc sau socul, așa cum i se mai spune. Întâlnită sub o mulțime de alte denumiri, floarea de soc este un arbore care produce în lunile de început de vară flori de culoare albă sau crem, mici, cu cinci petale, grupate în ciorchini verticali cu vârful plat.

Florile au o aromă înțepătoare, dar plăcută, asemănătoare cu cea a fânului proaspăt, combinată cu ușoare note de anason și fructe. Ușor de găsit la marginea pădurilor sau în parcuri, floarea de soc înflorește, de obicei, în lunile mai-iunie, care este, de asemenea, perioada de recoltare a florilor pentru socată.

Dacă vrei să te bucuri de gustul socatei, noi îți propunem să încerci rețetea de mai jos. Te vei îndrăgosti încă o dată de gustul acestei băuturi minunate și aromate. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie:

Reteta de socata
Reteta de socata

Ingrediente

  • 10 litri de apă
  • 25 flori mari de soc
  • un kilogram de zahăr
  • șase lămâi
  • drojdie proaspătă

Mod de preparare

Mai întâi de toate se pregătesc trei borcane de sticlă de câte trei litri fiecare, apoi se aleg cele mai curate și mai înflorite flori de soc. Acestea se clătesc cu foarte bine cu apă rece și se lasă la scurs.

Ulterior, florile de soc se așează în cele trei borcane, după care se adaugă și feliile de la patru lămâi. Cele două lămâi rămase se storc foarte bine în apă. Deasupra acesteia se adaugă zahărul, drojdia și se amestecă bine până se dizolvă totul.

Mai departe, se toarnă siropul obținut deasupra florilor și felliilor de lămâi din borcane. Acum, acestea se acoperă cu tifon și se pun capacele, dar nu se închid. Borcanele se așează într-un loc însorit pentru aproximativ 36 de ore. De exemplu, acestea se pot pune în balcon.

În tot acest timp, se agită din când în când. După ce a trecut acest interval, se strecoară socata, se pune în sticle și se introduce la frigider. Băutura se poate consuma după două săptămâni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...