Reţeta lui Chef Sorin Bontea de sarmale. Ce pune special în ele

Badea Violeta, Ozana Mazilu 23.12.2021, 15:36
Reţeta lui Chef Sorin Bontea de sarmale. Ce pune special în ele

Crăciunul se apropie cu pași repezi și toate gospodinele fac pregătiri pentru masa festivă. Ca de fiecare dată, sarmalele nu au cum să lipsească din meniul de sărbători. Juratul emisiunii „Chefi la Cuțite” de la Antena 1, Sorin Bontea, a împărtășit cu fanii săi trucul pe care îl foloseşte atunci când prepară sarmalele. Iată ce pune special în ele!

Sorin Bontea dezvăluie cea mai bună rețetă de sarmale

Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele festive ale românilor, fiind considerate o mâncare tradițională românească. Anul acesta, Sorin Bontea a dezvăluit o rețetă de sarmale delicioase. Iată trucul pe care îl foloseşte atunci când le prepară.

Reteta de sarmale a la chef Sorin Bontea
Reteta de sarmale a la chef Sorin Bontea

Ingrediente

  • două sau trei kg de varză acră
  • 600 de g de carne tocată de porc și de vită
  • o jumătate de ceașcă de orez
  • 200 de g de ceapă
  • ulei pentru prăjit
  • costiță afumată
  • două sau trei linguri de bulion
  • două sau trei frunze de dafin
  • cimbru
  • mărar
  • sare, după gust
  • piper, după gust

Mod de preparare

Mai întâi de toate, vom curăța varza de frunzele exterioare și de cotoare, iar apoi alegem foile pentru sarmale. În cazul în care varza este prea sărată sau prea acră, o vom pune la desărat în apă calduță timp de circa o oră.

Ulterior curățăm și tocăm ceapa cât mai mărunt, iar apoi o punem la călit într-o cratiță cu puțin ulei, dar nu înainte de a da focul la mic. Mai departe, vom spăla foarte bine orezul și îl vom adăuga deasupra cepei.

Lăsăm la foc mic timp de aproximativ două minute și amestecăm continuu pentru a nu se lipi de fundul tigăii. Luăm un bol încăpător și adăugăm carnea, iar deasupra turnăm ceapa și orezul. De asemenea, vom adăuga piper, cimbru uscat, mărar și o ceașcă de apă rece.

Pentru a da culoare preparatului, vom adăuga și o lingură de bulion. Putem toca câteva frunze de varză pentru ca mai apoi să le așezăm pe fundul cratiței.

Deasupra acestora, vom pune un strat de sarmale și un strat cu costița afumată. Însă, ultimul strat va fi tot cu varză tocată. La final, turnăm bulionul amestecat cu apă, frunze de dafin și piper.

Lăsăm la fiert circa două ore la foc mic, iar, din când în când, adăugăm apă și învârtim oala pentru a nu se lipi sarmalele. Spor la treabă și poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe