Rețetă ghebe marinate la borcan. Este ideală pentru iarnă, ca fel principal sau ca o garnitură

Stan Filon 29.10.2020, 09:00
Rețetă ghebe marinate la borcan. Este ideală pentru iarnă, ca fel principal sau ca o garnitură

Astăzi vă adusem rețeta de ghebe marinate la borcan! Este un adevărat deliciu ce poate fi consumat ca fel principal, dar și ca o garnitură fantastic de bună. Este ideală pentru iarnă și încă o puteți face cu marfă proaspătă de la piață. Important este să cumpărăm ghebele de la un vânzător autorizat, ca să nu avem surprize neplăcute.

Rețeta de ghebe marinate la borcan este una ușor de pus în practică

Ciupercile murate au o savoare deosebită și se consumă atât ca garnitură cât și ca fel principal, ideală pentru zilele de post ce vor urma. Din cantitățile pe care le veți găsi mai jos veți obține două borcane de 720 ml. Trebuie menționat faptul că pentru aceste murături de iarnă puteți folosi și alte ciuperci, cum ar fi champignon, pleurotus sau mix de ciuperci de pădure.

Ingrediente:

  • 800 g ghebe proaspete sau alte ciuperci (de cultură tip champignon, pleurotus sau mix de ciuperci de pădure)
    Marinadă picantă:
  • 500 ml apă
  • 20 g boabe piper negru
  • 20 g boabe de muștar
  • 25 g sare neiodată (specială pentru murături)
  • 20 g zahăr
  • 100 ml oțet simplu de masă (9-10 grade)
  • opțional: 1 foaie de dafin
  • 20 de căței de usturoi
Reteta de ghebe marinate la borcan
Reteta de ghebe marinate la borcan

Cum se pun ghebele la murat

În primul rând, trebuie să pregătim ciupercile. Ghebele au picioruș destul de fibros care trebuie scurtat până aproape sub pălărie. Se clătesc bine cu apă rece și se scurg.

Ghebele trebuie opărite înainte de a fi marinate, deoarece au o substanță mucoasă care se îndepărtează doar prin fierbere. Se pune la fiert o oală mare cu apă iar când aceasta clocotește se cufundă ghebele în ea pentru doar 2-3 minute, apoi se scurg bine de apă.

Pentru marinata în care ghebele vor sta toată iarna, se pune la fiert 500 ml de apă împreună cu sarea, zahărul, boabele de piper și cele de muștar. Puteți pune și o foaie de dafin, dacă vreți. Se lasă să clocotească 5 minute. Spre final se pune oțetul și se mai fierbe marinata alte 2 minute.

Se pregătesc cățeii de usturoi decojiți dar lăsați întregi. Important este să se sterilizează borcanele și capacele.
Ghebele opărite și scurse se așază în borcane iar printre ele se pun cățeii de usturoi (câte 10 în fiecare borcan). Borcanele cu ghebe se pun pe o tavă metalică care să preia șocul termic sau pe patru furculițe.

Peste ciuperci se toarnă zeama picantă și fierbinte cu tot cu boabele de piper și de muștar. Aceasta trebuie să acopere bine ghebele. Imediat se înșurubează bine capacele. Borcanele trebuie învelite într-o pătură groasă, pentru a se răci ușor. Toată operațiunea nu vă răpește mai mult de 30 de minute, dar la iarnă nu veți regreta deloc, atunci când vă veți delecta cu ghebele murate ca la carte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...