Rețetă de orez cu lapte și piure de gutui. Un desert rafinat, ideal pentru această perioadă

Iancu Andreea 21.10.2020, 08:51
Rețetă de orez cu lapte și piure de gutui. Un desert rafinat, ideal pentru această perioadă

Orezul cu lapte reprezintă pentru majoritatea o amintire a copilăriei și un desert savuros. Cum tuturor ne place să ne bucurăm de un dulce delicios din când în când, poți încerca o rețetă de orez cu lapte și piure de gutui. Astfel, vei aduce un strop din aromele toamnei în propria farfurie.

Orezul cu lapte și piure de gutui, un desert rafinat

Gutuile sunt acest fruct fabulos al sezonului răcoros, care ascunde în spatele său o mulțime de beneficii. Dincolo de parfumul său, de care te poți bucura atât în varianta de gutui coapte, fierte, uscate sau chiar crude, gutuile sunt minunate pentru sănătate. Acestea ajută sistemul imunitar, îmbunătățesc sistemul digestiv și pe cel respirator. Cu un conținut ridicat de potasiu, magneziu și săruri de fier, gutuile beneficiază și de prezența vitaminelor A, B, C și PP. Taninul și pectinele din compoziția gutuilor întăresc mucoasa digestivă, iar antioxidanții combat radicalii liberi.

Pe lângă beneficiile asupra sănătății, gutuile sunt extrem de parfumate și savuroase, fiind apreciate în gemuri și dulcețuri, dar și coapte. Alături de un desert precum orezul cu lapte și scorțișoara, piureul de gutui se combină perfect în tabloul de toamnă. Dacă ți-e poftă de ceva dulce și îți dorești un desert ca în copilărie, poți încerca o rețetă de orez cu lapte și piure de gutui. Extrem de rapid și sănătos, acest desert rafinat îți va face ziua mai frumoasă.

Rețetă de orez cu lapte și piure de gutui
Rețetă de orez cu lapte și piure de gutui

Cum prepari o rețetă de orez cu lapte și piure de gutui

Află cum poți obține un desert rafinat, cu aromă de toamnă, urmând instrucțiunile din rândurile de mai jos.

Ingrediente

Pentru orez cu lapte:

  • 1 cană de orez
  • 3 căni de lapte
  • 50 g unt
  • 2 linguri de zahăr sau după gustul vostru
  • 1 plic cu vanilie
  • 1/2 linguriţă coajă rasă de lămâie

Pentru piureul de gutui:

  • 1 gutuie mare sau 2 mici
  • 2 linguri de zahăr
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • un vârf de linguriţă de scorţişoară
  • 1/2 pahar cu apă

Mod de preparare

Începeți prin a curăța gutuia și a o tăia cubulețe. Apoi stropiți-o cu zeamă de lămâie pentru a împiedica procesul de oxidare. Pentru a obține un piure este nevoie să folosiți o răzătoare mică sau una electrică. Astfel veți putea mărunți cât mai bine gutuia. Conținutul obținut se pune într-o oală cu apă și două linguri de zahăr și se lasă la fiert circa 30 de minute, la foc mic. În cazul în care piureul scade, iar gutuile nu sunt suficient de fierte, puteți adăuga apă. După ce ați obținut un piure consistent, adăugați scorțișoara și omogenizați conținutul.

Pentru a prepara orezul este nevoie pentru început să îl spălați bine, în două, trei ape. Acesta se pune apoi la fiert în lapte rece, puțin îndulcit, peste care ați adăugat în prealabil și coaja rasă de la lămâie. În timp ce se fierbe este nevoie să amestecați din când în când pentru a nu se lipi. După ce orezul este aproape fiert, se adaugă untul și se lasă să se topească. Conținutul se omogenizează și se lasă la răcit.

Totul se montează într-un castron sau o cupă, adăugând straturi de orez și piure de gutui. Se decorează cu scorțișoară la final.

Sursă – bucate-aromate.ro

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...