Rețeta de mucenici moldovenești. Secretul ca aluatul să iasă pufos și aerat

Badea Violeta 06.03.2023, 18:15
Rețeta de mucenici moldovenești. Secretul ca aluatul să iasă pufos și aerat

Mucenicii moldovenești se pregătesc în fiecare an pentru ziua de 9 martie, atunci când credincioșii sărbătoresc cei 40 de Mucenici. Aceștia sunt iubiți atât de cei mici, cât și de cei mari pentru că au un gust extraordinar de delicios. Majoritatea dintre noi știm deja cum se prepară mucenicii moldovenești, însa există un secret pentru ca aluatul să iasă pufos și aerat. Iată ce trebuie să faci!

Cum se fac cei mai buni mucenici moldoveneşti?

Pe data de 9 martie, mucenicii moldoveneşti sunt nelipsiţi de pe mesele românilor. Aceștia sunt pufoși, însiropați cu miere și acoperiți cu nucă, iar copiii sunt înnebuniți după gustul lor.

De regulă, aceștia se prepară dintr-un aluat asemănător celui de cozonac. Însă, există un anumit secret pe care toate gospodinele ar trebui să-l aibă în vedere. Iată care este acesta!

Reteta celor mai buni mucenici moldovenesti. Ingredientul care ii face pufosi
Asa se prepara cei mai buni mucenici moldovenesti

Ingrediente

Pentru aluat:

  • un kg de făină
  • șapte g de drojdie uscată sau 25 de g de drojdie proaspătă
  • 700 de ml de lapte
  • trei ouă
  • coaja rasă de la o lămâie sau de la o portocală
  • 100 g de unt 82% grăsime
  • un vârf de sare
  • 150 de g de zahăr
  • esenţă de vanilie

Pentru decor:

  • miere
  • nucă măcinată sau cocos

Citește și Desertul pe care toți românii îl adoră. Este cea mai comandată prăjitură din România!

Mod de preparare

Se cerne făina de trei ori, apoi peste ea se adaugă zahărul, vanilia, coaja de lămâie sau de portocală, sarea, galbenuşurile de ou şi restul de lapte călduţ.

Se dizolvă drojdia proaspătă în laptele călduț, apoi se pune o lingură de făină și puțin zahăr și se lasă la crescut. Ulterior, după ce a crescut, se pune peste restul ingredientelor și se amestecă totul foarte bine.

Treptat, se adaugă și untul moale, în timp ce frământăm ușor. Aluatul se frământă timp de minimum 20 de minute. Ba chiar, se trântește de câteva ori și de blatul de bucătărie.

Se încălzește cuptorul puțin și se pune ligheanul cu aluat în cuptor. Este foarte important ca acesta să stea la cald. Doar așa aluatul va crește frumos.

După a crescut, se rup 30 de bucăți egale. Se unge masa cu puțin ulei și se formează mucenicii, în formă de opt. După care, aceștia se ung cu ou și se lasă la crescut pentru aproximativ o jumătate de oră.

După ce mucenicii și-au dublat volumul, se introduc la cuptorul încălzit la o temperatură de 160 de grade Celsius. Aceștia se lasă în cuptor pentru circa 30 de minute. Se scot și se lasă la răcorit, după care se ung cu miere și se presară nucă măcinată deasupra. Spor la treabă și poftă bună!

Citește și Prăjitură cu nucă și iaurt, rețeta lansată de bunica Gherghina de pe TikTok. Îți cucerești invitații imediat cu ea!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...