Reţetă de gogoşi fără ulei. Ies foarte pufoase şi aromate

Andra Daoud 09.12.2021, 13:49
Reţetă de gogoşi fără ulei. Ies foarte pufoase şi aromate

Gogoșile sunt unul dintre deserturile care ne aduc tuturor aminte de copilărie. Aroma gogoșilor proaspăt făcute, pudrate cu zahăr, pe care le savuram înainte să se răcească este una care nu poate fi ușor uitată. Fiecare gospodină are o rețetă proprie de gogoși, dar ce ai zice dacă ți-am spune că poți face acest desert minunat fără să folosești deloc ulei?

Rețetă de gogoși fără ulei

Gogoșile sunt delicioase în orice moment, iar dacă sunt preparate în casă, cu atât mai mult. Aroma lor se împrăștie în toată bucătăria, iar cei mici și cei mari se bucură deopotrivă atunci când le savurează. Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una de gogoși fără prăjire, care nu necesită ulei, și care sunt mai prietenoase cu silueta. Se prepară ușor, sunt pufoase și aromate și le puteți pregăti la cuptor. Iată de ce ingrediente aveți nevoie și cum le preparați!

Ingrediente:

  • 200 ml lapte cald
  • 1 ou
  • 60 g unt
  • 450 g făină
  • 7 g drojdie uscată
  • 1/2 linguriță esență de vanilie
  • 1/2 linguriță sare
  • coajă de lămâie (opțional)

Mod de preparare:

Cerneți făina într-un bol încăpător. Separat, puneți într-un vas laptele călduț cu zahărul și drojdia. Amestecați bine cu un tel, până când zahărul se dizolvă și se omogenizează. Lăsați amestecul câteva minute să crească, acesta va fi ca o maia.

Între timp, topiți untul și bateți oul într-un castron. Turnați-le peste laptele cu zahăr și drojdie și omogenizați bine totul. Este momentul să adăugați un praf de sare, vanilia și coaja de lămâie, dacă folosiți. Asigurați-vă că ați spălat bine lămâia, cu apă caldă, înainte de a o da pe răzătoare.

Acum este momentul să turnați amestecul peste făină și să începeți să frământați. Încorporați mai întâi cu telul, apoi frământați cu mâna, până când obțineți un aluat omogen și lipicios. Acoperiți vasul în care este aluatul cu folie alimentară și lăsați la crescut pentru o jumătate de oră, de preferință în apropierea unei surse de căldură.

Reţetă de gogoşi fără ulei. Ies foarte pufoase şi aromate
Reţetă de gogoşi fără ulei. Ies foarte pufoase şi aromate

Pudrați suprafața de lucru cu făină și întindeți aluatul cu ajutorul unui sucitor. Foaia de aluat trebuie să aibă aproximativ un centimetru grosime. Tăiați gogoșile cu gura unui pahar sau a unei căni, dacă vreți să obțineți gogoși rotunde. Faceți o gaură în mijlocul lor, folosind un dop de sticlă. Le puteți tăia și cu cuțitul, în pătrate sau romburi de dimensiune potrivită.

Așezați bucățile de aluat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, acoperiți cu un prosop și lăsați-le la dospit încă 30 de minute. Între timp, preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Când aluatul s-a dospit în tavă, dați gogoșile la cuptor pentru 20-25 de minute. La final, puteți decora gogoșile cu zahăr pudră sau cu glazură. Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe