Reţetă de fasole cu ciolan, mâncarea pe care tot românul o are pe masa de 1 decembrie. Secretul ei a fost aflat

Ana Anitoiu 29.11.2021, 15:51
Reţetă de fasole cu ciolan, mâncarea pe care tot românul o are pe masa de 1 decembrie. Secretul ei a fost aflat

O reţetă de fasole cu ciolan este necesară în orice casă de român, mai ales pentru a sărbători cum se cuvine Ziua Națională a României, 1 Decembrie. Secretul acestui preparat tradițional a fost dezvăluit de bucătari. Respectarea câtorva reguli esențiale face diferența între un rezultat extraordinar și un fiasco.

Reţetă de fasole cu ciolan. Ingrediente

  • un ciolan afumat
  • 500 de grame fasole boabe
  • două cepe roşii
  • 300 de grame de afumătură
  • două linguri ulei
  • 300 mililitri suc de roşii
  • două linguri pastă de roşii
  • o foaie de dafin
  • boia de ardei dulce
  • cimbru
  • mărar
  • sare
  • piper
Reteta de fasole cu ciolan
Fasole cu ciolan

Reţetă de fasole cu ciolan. Mod de preparare

Una dintre cele mai importante reguli pentru ca fasolea cu ciolan să iasă așa cum trebuie, fie că este făcută în casă ori afară, la ceaun și pirostrie, este ca boabele de fasole să fie lăsate la înmuiat peste noapte. Dimineața, se aleg boabele de fasole și se spală în mai multe ape, după care se pun la fiert împreună cu puțină sare.

O altă regulă extrem de importantă, astfel încât fasolea cu ciolan să fie mâncată cu plăcere și să nu creeze disconfort ulterior este ca apa să se schimbe de cel puțin trei ori. Atenție! Apa schimbată ce ajunge în oală trebuie să fie clocotită. Altfel, boabele riscă să se întărească, iar preparatul poate fi compromis.

Cât timp fierbe fasolea, se spală ciolanul în apă rece și se opărește pentru câteva minute. Apoi, se pune în apă clocotită și se lasă să fiarbă la foc mic, până când carnea începe să se desprindă de pe os. Când este gata, se scot oasele, iar carnea se taie cubulețe și se adaugă împreună cu afumătura peste fasolea fiartă.

Într-o altă cratiță se călește ceapa, după care se adaugă sucul de roșii și toate condimentele menționate în lista de ingrediente. Sosul obținut se toarnă peste fasolea cu ciolan. Se mai fierb împreună timp de câteva minute.

În final, acest fel de mâncare tradițional de 1 Decembrie se poate servi împreună cu murăturile preferate, fie că e vorba despre castraveți, gogonele, varză sau pepeni. Foarte importantă lângă fasolea cu ciolan este și pâinea. Vezi AICI o rețetă de pâine de casă cu ceapă și cartofi!

Pentru cei care preferă să savureze o ciorbă tradițională împreună cu acest fel de mâncare sau în locul lui pot încerca recomandarea uneia dintre vedetele din România pasionate de gătit. Ingredientele sunt puține și ușor de găsit, iar modul de pregătire este la fel de simplu. Vezi AICI rețeta de ciorbă de fasole a Mirelei Vaida!

Urmăriți Impact.ro și pe