Rețeta de cozonac pentru leneși. Cum prepari cel mai gustos și pufos cozonac fără frământare

Badea Violeta 08.12.2022, 09:34
Rețeta de cozonac pentru leneși. Cum prepari cel mai gustos și pufos cozonac fără frământare

Cozonacul se numără, fără îndoială, printre preparatele tradiționale ce nu lipsește de pe mesele românilor de Crăciun sau de Revelion. Gospodinele de la țară pregătesc cu migală și deosebită plăcere acest desert pufos și delicios. Însă, cele de la oraș nu au timp suficient și nici răbdare. Tocmai din acest motiv, noi ne-am gândit să prezentăm o rețetă de cozonac pentru leneși.

Cum se pregătește cozonacul pentru leneși

A mai rămas foarte puțin timp până la Crăciun, așa că gospodinele din toate colțurile țării s-au apucat deja să pregătească cele mai bune bunătăți.

Cu siguranță, de pe mesele festive nu va lipsi cozonacul aromat și pufos. E adevărat că fiecare gospodină are propria rețetă, dar pentru a pregăti cel mai delicios cozonac ai nevoie de foarte mult timp.

Nu este o noutate faptul că femile din mediul urban trăiesc într-un ritm alert, lucrează foarte mult și nu au când să petreacă timp în bucătărie. Tocmai din acest motiv, noi vom prezenta rețeta de cozonac pentru leneși. Iată cât de simplu se pregătește.

Citește și Secretul pentru cozonaci crescuți și pufoși. Doar gospodinele cu experiență folosesc această metodă!

Retata de cozonac pentru lenesi
Retata de cozonac pentru lenesi

Ingrediente

  • un kg de făină
  • 50 de g de drojdie proaspătă
  • cinci gălbenușuri
  • un ou
  • 500 de ml de lapte
  • 100 de g de unt topit
  • cinci linguri de ulei
  • 150 de g de zahăr
  • o esență de vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie sau de la o portocală
  • un praf de sare

Pentru umplutură:

  • cinci albușuri de ou
  • 250 de g de sâmburi de nucă
  • 50 de g de stafide
  • 150 de g de zahăr
  • două linguri de cacao
  • esență de rom

Mod de preparare

Mai întâi, vom cerne făina de trei ori, apoi adugăm sarea și amestecăm ușor. Acum, topim untul, la bain-marie, apoi îl lăsăm să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Încălzim laptele, punem zahărul și amestecăm până se topește. Apoi adăugăm esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Peste drojdie punem circa 100 de ml de lapte, în care am dizolvat o lingură de zahăr și circa două linguri de făină.

Lăsăm într-un loc cald până crește. Între timp separăm gălbenușurile de albușuri şi amestecăm cu cele cinci linguri de ulei. Peste făină punem drojdia, maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit. Amestecăm totul foarte bine, până ce aluatul se omogenizează.

Acum preparăm umplutura. Batem albușurile până obținem o spumă albă, apoi adăugăm zahăr și continuăm să amestecăm. La final trebuie să ne iasă o bezea fermă și lucioasă.

Apoi amestecăm bezeaua cu restul ingredientelor, mai exact cu nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele. După ce aluatul a crescut, îl împărțim în patru bucăți. Întindem umplutura de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat şi rulăm ușor.

Lăsăm la crescut cozonacii fără frământare pentru circa un sfert de oră, apoi îi introducem în cuptorul preîncălzit, la o temperatură de 200 de grade Celsius. Îi lăsăm să se coacă circa o jumătate de oră,conform antena3.ro. Spor la treabă și poftă bună!

Citește și Care este cel mai scump meniu pentru masa de Crăciun din Europa. Ce poziție ocupă România cu sarmalele și cozonacul tradițional!

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...