Rețetă de cartofi copți cu usturoi și rozmarin. De ce e bine, de fapt, să adaugi bicarbonat de sodiu

Iancu Andreea 30.09.2020, 13:19
Rețetă de cartofi copți cu usturoi și rozmarin. De ce e bine, de fapt, să adaugi bicarbonat de sodiu

Cartofii copți, cu usturoi și rozmarin sunt o soluție rapidă și delicioasă pentru cei care nu au timp să gătească. Deși este extrem de simplu să obții o garnitură savuroasă sau un fel principal grozav, ai nevoie de un truc care să facă preparatul și mai bun. Dacă adaugi bicarbonat de sodiu peste cartofi, vei descoperit un secret pe care orice gospodină trebuie să-l cunoască.

Motivul pentru care e bine să adaugi bicarbonat de sodiu peste cartofi

Cine nu iubește cartofii?! Fie ei prăjiți, fierți, piure sau la cuptor, cartofii pot deveni o garnitură perfectă, lângă o bucată de carne sau alături de alte legume. Unde mai pui că sunt atât de savuroși încât pot fi serviți ca atare, lângă o salată. Însă până să ajungă să fie devorați din farfurie, cartofii trebuie preparați folosind un ingredient neașteptat. Iar acesta este bicarbonatul de sodiu.

Deși se cunosc beneficiile sale în bucătărie, la pregătirea aluatului de prăjituri sau plăcinte, puțini s-ar fi gândit să îl folosească în cazul cartofilor. Se pare, însă, că ar trebui să începeți să adăugați bicarbonatul de sodiu la rețeta de cartofi copți. Bicarbonatul de sodiu ajută cartofii să se păstreze cu o crustă crocantă, fie că urmează să fie prăjiți sau copți. Află în rândurile ce urmează, care este modul în care poți utiliza bicarbonatul de sodiu în rețeta de cartofi la cuptor.

Cum poți obține o rețetă savuroasă de cartofi copți cu usturoi și rozmarin, folosind bicarbonatul de sodiu
Cum poți obține o rețetă savuroasă de cartofi copți cu usturoi și rozmarin, folosind bicarbonatul de sodiu

Rețeta de cartofi copți cu usturoi și rozmarin

Obține un preparat rapid și extrem de savuros, folosind următoarea rețetă de cartofi la cuptor, cu usturoi și rozmarin.

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi
  • 1 lingură de sare
  • jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
  • ulei
  • rozmarin
  • 4 căței de usturoi
  • parmezan (după gust)
  • pătrunjel

Mod de preparare

Se pune apa la fiert și se adaugă sarea și bicarbonatul de sodiu. În timpul în care se fierbe apa, se curăță cartofii și se taie în bucăți. Ulterior, aceștia se spală foarte bine, sub jet de apă. Astfel se va elimina excesul de amidon.

Atunci când apa a dat în clocot, se adaugă cartofii în vas și se lasă să fiarbă timp de 10 minute. Între timp, se taie mărunt rozmarinul, în cazul în care nu aveți deja rozmarin mărunțit. La fel se întâmplă și cu cățeii de usturoi, pe care îi tăiem mărunt.

Apoi, se încearcă cu o furculiță dacă s-au fiert cartofii. Aceștia se scot într-o sită, unde se scurg și se scutură pentru a obține margini rotunjite. Între timp, se călesc usturoiul și rozmarinul mărunțit, amestecând frecvent. După ce acestea s-au rumenit, se va trece conținutul printr-o sită, obținând un ulei aromatizat cu usturoi și rozmarin.

Uleiul poate fi condimentat și cu puțină boia dulce, după preferințe. Apoi, o parte din ulei se va pune în tigaie, adăugând cartofii și restul de ulei deasupra lor. Cartofii vor fi prăjiți puțin, cât să se obțină puțină crustă.

Între timp, se va porni cuptorul, setând temperatura de 200 de grade Celsius. Când cuptorul s-a încins, vom da cartofii la cuptor timp de 20-30 de minute. În ultimele 10 minute putem adăuga și puțin parmezan.

La final, se presară usturoiul și rozmarinul rămas, alături de puțin pătrunjel pentru mai multă savoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...