Brânzoaicele, denumite și poale în brâu în unele zone ale țării, reprezintă unul dintre cele mai populare și delicioase deserturi din bucătăria românească. Aluatul pufos și aromat, umplut de obicei cu brânză dulce și pudrat cu zahăr se poate transforma la fel de bine într-o rețetă-aperitiv, dacă înlocuim umplutura dulce cu una sărată, cu ar fi telemeaua amestecată cu ceapă verde.
Unele preparate din bucătăria românească sunt foarte versatile și pot fi transformate din deserturi în preparate potrivite pentru un antreu sau chiar pentru un fel principal. Brânzoaicele sunt un exemplu excelent în acest sens, pentru că pot fi umplute cu orice amestecuri de brânză vă plac, dulce sau sărată. Rețeta de plăcinte pufoase pe care v-o propunem astăzi este una cu o umplutură delicioasă și de sezon: ceapa verde se găsește în această perioadă în orice piață și se combină perfect cu telemeaua sărată.
Mai întâi ne vom ocupa de umplutură, pentru că aceasta trebuie să stea mai mult timp la rece. Amestecați smântâna, brânza dulce, telemeaua dată pe răzătoare sau fărâmițată, ceapa verde tocată mărunt, ouăle bătute și grișul într-un bol. Adăugați și un praf de sare, chiar dacă telemeaua este sărată. Amestecați bine totul și dați compoziția la frigider, pentru cel puțin 2 ore. În acest timp, grișul va absorbi apa din brânzeturi și se va umfla, iar compoziția va fi bine legată.
Mai departe, pregătiți aluatul. Cerneți făina într-un bol încăpător și faceți o gaură în mijlocul ei. Turnați laptele călduț, drojdia, zahărul și un praf de sare, amestecați puțin și lăsați cam 10 minute, pentru ca drojdia să înceapă să crească. Mai departe, adăugați ouăle și uleiul și începeți să amestecați. Frământați aluatul cu mâna sau cu un robot de bucătărie până când nu mai este lipicios. Ungeți bolul cu puțin ulei și puneți aluatul la dospit pentru o oră, timp în care ar trebui să își dubleze volumul.
Când aluatul s-a dospit, întindeți-l pe suprafața de lucru pe care ați uns-o cu ulei. Foaia de aluat trebuie să fie cam de grosimea unui deget. Tăiați foaia de aluat în 12 pătrate și puneți câte o lingură de umplutură cu telemea și ceapă verde pe fiecare bucată de aluat. Pentru a sigila compoziția, aduceți colțurile unul peste altul și strângeți bine cu degetele sus.
Așezați brânzoaicele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, ungeți-le cu un ou bătut și dați-le la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 170 de grade. După primele 15 minute, reduceți temperatura la 160 de grade. Când brânzoaicele s-au rumenit frumos și au devenit aurii, veți ști că sunt gata. Lăsați-le la răcit timp de 15 minute, după care le puteți savura.