Rețetă de baclavale. Cum le prepară, de fapt, turcii și cum se însiropează ca la carte

Emanuela Pană 08.05.2021, 09:15
Rețetă de baclavale. Cum le prepară, de fapt, turcii și cum se însiropează ca la carte

Când spunem Turcia, ne gândim automat la turkish delight, baclava și mic dejun turcesc. Baclavaua, un desert nelipsit din meniul turcilor, a făcut înconjurul lumii, reușind să-i convingă chiar și pe cei mai pretențioși. Istoria acestui desert este una controversată, căci de-a lungul timpului mai multe popoare au încercat să-şi atribuie originele acestei prăjituri faimoase. Haideți să descoperim împreună cum se prepară baclavaua în mod tradiţional turcesc.

Rețetă de baclava turcească. Ingrediente

Baclavaua turcească este una dintre cele mai căutate rețete atunci când vorbim despre bucătăria turcească, reprezentând unul dintre motivele pentru care turiștii aleg să viziteze Turcia. Mâncarea tradițională și dulciurile însiropate și delicioase i-au cucerit chiar și pe români.

La bază, baclavaua ar fi luat naștere în Mesopotamia, unde oamenii au creat acest desert inventând un aluat pe care ulterior l-au copt și peste care au adăugat miere pentru un gust mai bun. În prezent, încă se poartă o bătălie aprigă pe tema inventării acestui desert între turci și greci, dar nici arabii nu se lasă mai prejos.

Indiferent care ar fi poporul care deține supremația când vine vorba de baclava, cert este că a devenit un desert accesibil oricui, însă rețeta variază în funcție de locul în care este preparată. În timp ce unii preferă să-l consume cald, alții mănâncă acest desert rece, îsoțit de limonadă sau de diverse sortimente de vinuri.

Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie pentru o tavă de baclava:

  • 500 grame foi de plăcintă subţiri;
  • 450 grame de zahăr;
  • 200 grame de nuci măcinate (acestea pot fi înlocuite cu alune, caju, fistic sau migdale);
  • 125 grame de unt;
  • o lingură cu zeamă de lămâie;
  • 50 ml de ulei.

Citește și: Turcia intră în carantină totală pentru 17 zile. Erdogan: „Trebuie să reducem cazurile la sub 5.000 pe zi“

Cum o prepară turcii și cum se însiropează

După cum aminteam și mai sus, baclavaua este bine primită și la noi, în România, fiind una dintre cele mai apreciate rețete de prăjituri. Gospodinele o preferă pentru că timpul de preparare a acesteia este unul scurt, iar bugetul pentru realizarea ei este unul pe care și-l poate permite aproape oricine.

Rețetă de baclava. Ingrediente și mod de preparare
Rețetă de baclava. Ingrediente și mod de preparare

Baclavaua este un desert delicios, însă necesită atenție pentru a fi preparat ca la carte. Mai ales când vorbim despre însiroparea foilor. Poporul armean a făcut chiar și mai gustoasă baclavaua, prin introducerea scorţişoarei. La rândul lor, abii au pus în reţetă apă de trandafiri şi portocale.

Baclava – mod de preparare

Pentru sirop: Se pun 130 ml de apă într-o oală, se adaugă zahărul și se amestecă până ce se dizolvă cristalele. Se aduce la punctul de fierbere, după care se adaugă zeama de lămâie și se mai lasă 5 minute să fiarbă.

Separat, într-o tigaie, se pune la topit untul și se adaugă uleiul, amestec cu care se ung foile de plăcintă. Într-o tavă, se pun 3-4 linguri de ulei și se întind pe toată suprafața acesteia. Ulterior, se decupează foile de plăcintă după forma tăvii.

Se așează 3 foi de plăcintă în tavă, cu grijă să nu se rupă, după care se pun două linguri de grăsime (untul topit cu ulei) deasupra și se întinde bine amestecul pe toată suprafața foilor. Se repetă operațiunea la fiecare 3 foi adăugate în tavă, iar apoi, când se ajunge la jumătatea pachetului de foi de plăcintă, se adaugă nucile măcinate și se pun peste foile rămase. A nu se uita de grăsime la fiecare 3 foi! De menționat că aceasta trebuie să fie fierbinte.

Cu un cuțit bine ascuțit, se taie pe lungime și pe lățime foile, sub formă dreptunghiulară. Se adaugă restul de grăsime peste prăjitură și se întinde bine. Se bagă tava la cuptorul preîncălzit și se lasă 25-30 de minute, la temperatura de 180 de grade Celsius, până se rumeneşte.

Se scoate baclavaua de la cuptor, se lasă să se răcească puțin, după care se adaugă, cu ajutorul unui polonic, siropul din zahăr, apă şi zeama de lămâie. De asemenea, se presară nuci măcinate deasupra.