Cum pregătești salata de ardei copt a lui Radu Anton Roman. Ingredientul secret care o face extrem de savuroasă

Andra Daoud 05.07.2022, 18:00
Cum pregătești salata de ardei copt a lui Radu Anton Roman. Ingredientul secret care o face extrem de savuroasă

Salata de ardei copți este delicioasă și ușor de făcut, mai ales în sezonul cald. Se potrivește alături de numeroase preparate, iar aroma ardeilor copți este de-a dreptul inconfundabilă. Fie că îi coaceți pe plită, în cuptor sau pe grătar, o salată de ardei copți desăvârșită are un ingredient secret, care o face extrem de savuroasă, potrivit rețetei lăsate de celebrul bucătar Radu Anton Roman.

Salată de ardei copți, după rețeta lui Radu Anton Roman

Ardeii copți se potrivesc pe post de garnitură la aproape orice și sunt pregătiți des de către gospodine, mai ales în timpul verii. În perioada în care grădinile și piețele sunt pline de ardei kapia, gogoșar și ardei gras, o salată de ardei copți poate fi o idee excelentă atunci când nu știți ce garnitură să mai preparați.

Ardeii copți se pot păstra și la congelator sau la borcan, peste iarnă, însă cea mai bună salată se obține atunci când ardeii sunt proaspăt copți, fie în cuptor, fie pe plită, pe grătar sau direct pe flacără. O salată delicioasă mai are însă un secret, potrivit rețetei lăsate de celebrul bucătar Radu Anton Roman. Este vorba despre cimbru, care îi dă o savoare aparte.

Ingrediente:

  • 1,5 – 2 kg ardei kapia sau gras
  • 100 ml oțet din vin
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriță sare
  • 1 praf de cimbru
  • 1 căpățână usturoi (opțional)

Mod de preparare:

„Se spală bine ardeii. Se coc în cuptor la foc iute sau pe un grătar, deasupra flăcării, să se pârlească pe din afară, dar să-şi păstreze carnea pe dinăuntru. Se pun ardeii într-o cratiţă mare, se presară cu puţină sare şi se acoperă pentru circa un ceas. Se curăţă de pieliţă, cu răbdare şi un vârf de cuţit. Evitaţi apa, care le spală şi gustul! Ardeii se tratează grijuliu şi se compune o stea splendidă într-un castron, cu codiţele spre margine.

Se pune praful de cimbru peste ei. Se curăţă usturoiul, se taie de-a latul căţeii în felioare hiper-subţiri şi se cern peste ardei. Se amestecă sarea cu oţetul, se freacă cu untdelemn, se toarnă ploaie peste salată. Se lasă un sfert de oră, să prindă gust, apoi ardeii se sucesc, să bea şi să se-nmoaie pe amândouă părţile.“, nota Radu Anton Roman în cartea sa de bucate.

Reteta de ardei copt a lui Radu Anton Roman. Ingredientul secret care o face extrem de savuroasa 1
Salata de ardei copti

Trucul care te ajută să cureți rapid ardeii copți

Indiferent ce fel de ardei ai alege pentru copt, curățatul îți poate da mari bătăi de cap. Acest lucru poate fi cu atât mai iritant atunci când ai de curățat o cantitate mare de ardei copt, cum ar fi cel care se pune la congelator sau la borcan peste iarnă. Pentru ca ardeiul copt să se curețe ușor, imediat ce este luat de pe foc sau din cuptor, se presară o cantitate generoasă de sare peste el, după care se acoperă imediat vasul cu folie alimentară sau cu un capac.

Trucul ajută la păstrarea căldurii în interior, iar acel abur care se formează face coaja să se umfle și să se desprindă rapid de pe ardei. Astfel, în câteva secunde, fiecare ardei va fi curățat de coajă și gata de pus în salată sau la congelator.

Urmăriți Impact.ro și pe