Rețetă de amandine. Cum se prepară acest desert și de ce ingrediente ai nevoie

Emanuela Pană 24.09.2021, 08:14
Rețetă de amandine. Cum se prepară acest desert și de ce ingrediente ai nevoie

Începând cu anii 1960, amandina a devenit extrem de populară în cofetăriile din România, având un gust specific de caramel, cacao și rom, pe care am ajuns să-l îndrăgim cu ușurință. Istoria amandinei nu este una clară, însă cert este că originea acestei prăjituri este atribuită undeva în Bucureștiul de altă dată. În prezent, puține cofetării mai respectă rețeta originală, din păcate. Această prăjitură este perfectă pentru iubitorii de ciocolată, iar dacă și tu te numeri printre ei, trebuie să încerci această rețetă.

Rețetă de amandine. Ingrediente și mod de preparare

Amandina este una dintre puținele prăjituri de origine românească ce se găsesc încă în majoritatea cofetăriilor din țară, amintindu-le multora dintre noi de anii copilăriei. În unele cărți străvechi de bucate savarina se găsește și sub denumirea de „cozonac românesc“, fiind una dintre cele mai apreciate prăjituri de către români.

Amandinele sunt, de altfel, și printre cele mai cumpărate prăjituri din cofetării, fiind extrem de gustoase, aromate și apetisante. Dacă și tu preferi amandinele în detrimentul altor prăjituri, de azi înainte nu vei mai fi nevoit să le procuri din cofetărie, deoarece le poți prepara chiar la tine acasă. E drept că rețeta nu este la fel de simplă ca în cazul prăjiturii la cană (Mug Cake), spre exemplu, însă rezultatele sunt minunate.

În continuare îți vom prezenta lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, astfel încât tu să obții o prăjitură delicioasă, însiropată și aromată, mult mai gustoasă ca cea din comerț.

INGREDIENTE:

Pentru blat:

  • 200 g de zahăr;
  • 150 g de făină;
  • 5 ouă;
  • 4 linguri de cacao;
  • 1 pliculeț de praf de copt;
  • un praf de sare;
  • o esență de vanilie.

Pentru sirop:

  • 400 ml de apă;
  • 200 g de zahăr;
  • 2 pliculețe de capuccino de ciocolată;
  • o esență de rom.

Pentru cremă:

  • 400 g de unt;
  • 200 g de zahăr pudră;
  • 3 linguri de cacao;
  • o esență de rom.

Pentru glazură:

  • 300 ml de smântână dulce;
  • 250 g de ciocolată amăruie.

Citește și: Câte calorii are o prăjitură cu ciocolată. Cum poți mânca dulce și în ce cantități, fără să dăuneze siluetei

Așa faci cele mai bune amandine

Deși lista ingredientelor pare destul de stufoasă, rețeta de amandine este una destul de simplă. Blatul este un pandișpan pufos cu cacao, siropul se prepară ușor, iar crema este și ea una simplă, care nu necesită gătire.

Rețetă de amandine. Cum prepari acest desert delicios
Rețetă de amandine. Cum prepari acest desert delicios

Amandină, rețetă pas cu pas

  1. Se mixează ouăle până devin spumoase, iar peste ele se adaugă zahărul, puțin câte puțin, și se mixează în continuare până se dizolvă zahărul.
  2. Se amestecă făina cu cacao, praful de sare, praful de copt și se încorporează ingredientele.
  3. Se pune esența de vanilie peste ouă și se adaugă din ingredientele solide peste crema de ouă cam câte două linguri odată. Se amestecă ușor cu o spatulă.
  4. După ce se încorporează toate ingredientele solide, se pune aluatul format într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se dă tava la cuptor pentru 30-40 de minute. Când blatul este gata se scoate tava din cuptor și se lasă la răcit deoparte.
  5. Pentru a prepara siropul, se pune apa într-o crăticioară, se adaugă zahărul, praful de capuccino și esența de rom și se amestecă bine. Se lasă siropul la fiert până dă în 2-3 clocote.
  6. Când este gata siropul, se transferă într-o carafă curată și se lasă să ajungă la temperatura camerei.
  7. Într-un bol încăpător se pune untul, care trebuie să fie foarte moale, iar peste acesta se adaugă zahărul pudră, cacao și în cele din urmă romul. Se amestecă bine cu spatula pentru a încorpora ingredientele.
  8. Pentru glazură, se pune smântâna dulce la fiert și se lasă la foc până ce aproape începe să fiarbă.
  9. Smântâna fierbinte se ia de pe foc și se adaugă peste ciocolata făcută bucățele și se lasă deoparte 2-3 minute. Ulterior, se amestecă totul cu telul, ciocolata fiind topită deja.
  10. Se taie blatul pe lungime în două părți egale, după care urmează să asamblăm prăjitura.
  11. Se pune jumătate de blat într-o tavă și se adaugă peste din siropul făcut mai devreme.
  12. După ce este foarte bine însiropat blatul, se pune deasupra crema, din care se păstrează 2 linguri pentru decor.
  13. Se pune deasupra cel de-al doilea blat și se însiropează și acesta.
  14. Se acoperă prăjitura cu o folie de plastic și se dă la rece pentru cel puțin 2 ore, până ce crema se întărește.
  15. Se taie prăjitura cu un cuțit ascuțit, eliminând marginile. Se taie prăjitura în cubulețe destul de mici.
  16. Se decorează amandinele cu glazură cu ajutorul unei lingurițe.
  17. După ce glazura s-a întărit, se decorează amandina cu puțină cremă.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...