Rețetă ciorbă de burtă pentru începători. Pașii pe care trebuie să îi urmezi ca să o prepari ca la mama acasă

Matei Oana 27.06.2022, 17:00
Rețetă ciorbă de burtă pentru începători. Pașii pe care trebuie să îi urmezi ca să o prepari ca la mama acasă

Se spune că ciorba de burtă este un preparat complex și dificil de gătit, dar rețeta pe care v-o prezint depășește această preconcepție. Rețeta originală este mai dificilă datorită ingredientelor și necesită un timp prelungit de preparare. Astfel, găsiți mai jos catvea „secrete” care vă vor ajuta să economisiți timp, dar și o rețetă de ciorbă de burtă pentru începători, care se pregătește rapid și va fi delicioasă, la fel ca la mama acasă.

Rețetă ciorbă de burtă pentru începători. Cum o prepari rapid și ușor

Ingrediente

  • 1 kg oase vită
  • 2 kg burtă curățată
  • 4 lingurițe de sare
  • 2 morcovi rași fin
  • 3 gălbenușuri
  • 400 ml smântâna lichidă

Pentru servit

smântână acră, mujdei de usturoi, oțet, ardei iute și pâine

Mod de preparare ciorbă de burtă

Spală oasele și lasă-le în apă rece pentru 30 de minute. Pune-le apoi la fiert la foc mic. Albumina din oase/ carne se dizolvă in apă rece, făcând ciorba mai gustoasă. Am pus oasele la fiert in 5l de apă, pentru aproximativ o oră, apoi am strecurat zeama, poate conține impurități sau așchii de la oase.

Eu prefer sa cumpăr burtă de vită gata curățată, fără grăsime/ miros iar culoarea să fie albă. Am completat oala cu apă până la 3,5 litri, am adăugat burta tăiată fâșii și am pus la fiert până când fâșiile de burtă au devenit moi.

Morcovii i-am dat pe răzătoarea fină, apoi i- am pus la călit în ulei. Aceștia dau o culoare mai frumoasă ciorbei, iar după călire se scot din ciorbă.

Am adăugat sare si piper după gust, după care am stins focul. Cu telul, am bătut bine gălbenușurile cu smântână și puțină zeamă caldă, pentru a nu se brânzi, apoi am turnat mixul in oala cu ciorbă.

Stinge focul cu 5 minute înainte pentru a preveni coagularea gălbenușurilor. Noi mâncăm ciorba de burtă cu mujdei de usturoi sau ardei iute și oțet, fiecare își pune in farfurie după cât și cum dorește.

Trucuri pentru prepararea ciorbei de burtă

  • alegeți oasele de vită de la încheieturi, genunchi, cu măduva
  • alegeți burta proaspătă, nu prefiartă, este o diferență notabilă intre cele două.
  • În plus, alegeți burta cu suprafața cât mai netedă, de culoare albă, nu cu suprafața tip fagure și să fie cărnoasă.
  • Desigur, și burta congelată, în criză de timp, este potrivită dar parcă, ciorba nu mai are aceeași textură și gust
  • pentru culoarea gălbuie- portocalie a ciorbei, adăugați morcov ras fin, la finalul preparării ciorbei.
  • folosiți smântână lichidă, într-un bol turnați smântâna lichidă peste care adăugați un polonic de ciorbă fierbinte
  • Amestecați bine apoi turnați amestecul în oala cu ciorbă, astfel evitați aspectul de brânzit al ciorbei
  • nu puneți mujdeiul de usturoi in oala cu ciorbă, decât dacă o veți consuma rapid.
  • Altfel, usturoiul grăbește fermentația reducând perioada de valabilitate a ciorbei.

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe