Creveții sunt cele mai consumate și apreciate fructe de mare. Aceștia se pot gregati simplu și rapid, în mai multe feluri, însă va prezentăm cea mai la îndemână rețeta, gata în doar 30 de minute.
-10-15 creveţi (după preferinţă)
-50 g de unt
-3 căţei de usturoi
-1/2 limetă (sucul de la)
-sare şi piper după preferinţe
Creveţii prezintă cele mai consumate şi apreciate fructe de mare. Se consumă ca aperitive, salate, supe, feluri principale şi chiar şi cu pizza.
Mai întâi curăţăm creveţii: îi decorticăm (până la codiţă sau în întregime), scoatem vena neagră de pe spatele crevetelui şi-i spălăm. Încingem o tigaie şi adăugăm untul. Lăsăm să se topească şi îl lăsăm la încins până nu mai spumegă.
Zdrobim usturoiul cu lama cuţitului şi îl adăugăm în untul încins. Când aroma acestuia te învăluie, punem şi creveţii în tigaie. Îi prăjim până se fac rozali. Adăugăm zeama de la limetă şi asezonăm.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Scoatem creveţii din tigaie şi-i punem în farfurie. Turnăm sosul de unt şi limetă peste ei, este reteta prezentata de gustos.ro.
Usturoiul este folosit în mod tradițional pentru:
-Combaterea infecțiilor respiratorii. Proprietățile sale antibiotice îl fac util pentru infecțiile de la nivelul gâtului și in amigdalită.
-Reducerea tensiunii arteriale. Compușii aromatici din usturoi lucrează în organism așa cum si alti anenti aromatici o fac, si anume:
-dilata vasele de sânge, precum și prin deschiderea și relaxarea circulației
-Tratarea fungiilor . Sucul de usturoi proaspăt inhiba dezvoltarea fungiilor , fiind utilizat, un timp indelungat ca tratament. Este folosit pentru infecțiile cutanate și fungice ale pielii.
-Echilibrarea colesterolului. Usturoiul are capacitatea de a îmbunătăți funcția ficatului. Este esențială, de altfel, în mentinerea sanatoasa atat a colesterolului, cat și a trigliceridelor, în organism.
-Usturoiul are un efect pozitiv asupra incetinirii și uneori chiar regresiei – aterosclerozei.
Usturoiul își datorează majoritatea proprietăților sale medicinale compusilor sulfurici alicină și ajoena. Alicina, un compus organosulfuros, este cel mai benefic organismului.
Ajoena, derivat din alicină, are rolul de a subtia sângele și de scadere a lipidelor din organism. Alți compuși semnificativi găsiți în usturoi, ar fi glicozidul, coenzima Q10.
De asemenea, la nivel nutrițional, usturoiul are cantități semnificative de vitamină C, potasiu și fosfor, potrivit naturalplus.ro.
Usturoiul este in general foarte sigur pentru majoritatea oamenilor atunci când este luat pe cale orală; totuși, acesta poate provoca
– o respirație urât mirositoare, dar si o senzație de arsură la nivelul gurii sau la nivelul stomacului, gaze, greață, vărsături, miros de transpiratie și diaree.