Reţeta bunicii de gogoşi. Ingredientul secret care le face pufoase

Iancu Andreea, Ana Ionescu 18.10.2021, 11:16
Reţeta bunicii de gogoşi. Ingredientul secret care le face pufoase

Atunci când ne gândim la deserturile copilăriei, cu siguranță printre cele mai frumoase amintiri ne leagă de gogoși și rețeta bunicii, care reușea să le pregătească extrem de pufoase și savuroase. Deși multe gospodine încearcă să țină pentru ele secretul preparării aluatului fraged, pufos și aromat, noi am aflat care este ingredientul secret care le face extrem de pufoase.

Cum pregătești rețeta bunicii de gogoși. Care este ingredientul secret ce le face pufoase

Gogoșile reprezintă o variantă de desert extrem de simplă și savuroasă, pe care însă gospodinele evită să o prepare de teama eșecului. Puține sunt cele care reușesc să obțină gogoși pufoase și aromate, la fel ca cele ale bunicii, însă acest lucru poate fi schimbat cu ajutorul unui ingredient secret. Acesta te ajută să pregătești un desert delicios, care îi va face pe toți membrii familiei să aprecieze aluatul plin de arome.

Fie că le servești alături de o cafea, de dimineață, ori ca desert după o masă în familie gogoșile sunt adorate de cei mari și cei mici deopotrivă. Aluatul, care se prepară din câteva ingrediente simple, trebuie să fie aromat cu ajutorul zahărului și cojii de lămâie, însă secretul pentru ca acestea să iasă pufoase se regăsește în cantitatea ouălor folosite. Ideal este să folosești numai gălbenușuri, nu și albușuri.

Cum se pregătește rețeta de gogoși cu ingredientul care le face pufoase
Cum se pregătește rețeta de gogoși cu ingredientul care le face pufoase

Rețeta de gogoși pufoase

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 2 gălbenușuri
  • 350 ml lapte
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • coajă de lămâie
  • 1 lingură zahăr
  • 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
  • 10 g zahăr pudră vanilat
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Începe prin a amesteca drojdia cu o lingură de zahăr și cu laptele călduț. Aceasta se va lăsa să se activeze puțin, până când lichidul va face spumă. Ulterior, se bat bine gălbenușurile cu 300 de grame de făină, cu ajutorul unui mixer. Se adaugă sare, zahăr vanilat, coajă de lămâie și restul de făină. Aluatul obținut se frământă până când se obține o cocă elastică și moale. Aceasta se lasă la dospit timp de 30 de minute. După dospire, aluatul pentru gogoși pufoase se întinde pe un blat cu făină de grosimea unui deget.

Ulterior, se decupează rondele cu ajutorul unei forme speciale sau a unui pahar cu margini subțiri. După obținerea formelor, aluatul pentru gogoși pufoase se lasă pe tavă la dospit, timp de 10 minute. Pentru prăjire, se încinge bine uleiul și se pun gogoșile în tigaie, la foc mic. După ce acestea se rumenesc pe o parte, ele se întorc și, la final, când sunt suficient de aurii, se așază pe șervețele absorbante pentru a reține din ulei. Pentru servire, ele pot fi presărate cu zahăr pudră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...