EXCLUSIV

Rețelele de termoficare din marile orașe deja nu fac față temperaturilor scăzute: „Singura soluție este să renunțăm la sistemul acesta dacă vrem să avem cald în case”

Gabriela del Pupo 16.11.2022, 09:23
Rețelele de termoficare din marile orașe deja nu fac față temperaturilor scăzute: „Singura soluție este să renunțăm la sistemul acesta dacă vrem să avem cald în case”

Nici nu a început bine sezonul rece și deja marile orașe cu sisteme învechite de termoficare centralizată au început să își expună problemele. București, Constanța, Iași, Suceava, Vaslui, Pitești, trebuie să compenseze prin fonduri de la primării pentru costul crescut al agentului termic iarna aceasta. Când primăriile nu mai au bani apelează însă tot la Guvern.

Deva renunță definitiv la acest sistem după ce anul trecut au renunțat Hunedoara și orașele din Valea Jiului, ceea ce și-ar dori și locuitorii din marile orașe care nu beneficiază de servicii decente. Impact.ro a stat de vorbă cu deputatul USR Claudiu Năsui despre efectul pe care îl va avea o iarnă grea asupra serviciilor pe care aceste companii care folosesc tehnologii învechite le pot oferi.

„Frig în București și frig în Constanța există din cauza unor rețele de termoficare”

În cazul în care din lipsă de resurse la iarnă, în cazul unor temperaturi foarte scăzute, consumul de gaz va depăși resursele acumulate în rezerve, nu este de ignorat posibilitatea ca întregi sisteme de termoficare să cedeze. Și fără problemele pe care le întâmpină toate marile orașe acum din cauza crizei din energie, Capitala sau alte orașe cu sisteme de termoficare vechi și complexe aveau probleme de pierderi pe conducte sau chiar întreruperea furnizării agentului termic atât iarna cât și în plină vară.

„Frig în București și frig în Constanța există din cauza unor rețele de termoficare. În București din 1000 de km de conductă prin care trece apa caldă avem 800 de reabilitat. Ritmul la care se reabilitează conducta este mai mic decât cel la care se strică, și cu investițiile noi, o să terminăm în 98 de ani de reabilitat. Nu o să mai trăim până terminăm de reabilitat.

Singura soluție, dacă vrem să avem cald în case și nu peste foarte mult timp, este să renunțăm la sistemul acesta. Ok, îl mai cârpim cât putem, dar soluția este să se permită construcția de centrale de cvartal, și să permiți oamenilor să se debrașeze, nu avem altă soluție. Altfel vom fi de fiecare dată în aceeași situație.

Dacă îi întrebați pe cei de la Termoenergetica, vor spune, stați liniștiți că de fapt avariile sunt doar 11%. E fals! Ce înseamnă pentru Termoenergetica că ceilalți nu au probleme? Că primesc apă ‘călduță’. Doar dacă sunt aproape de CET-uri primesc apă caldă, care este încălzită cu gaz.

Nici nu mai vorbim de Elcen, care are niște centrale antice, unele din anii 60, ineficiente. Știm cât poluează ELCEN?”, spune Claudiu Năsui.

„Bucureștenii au primit cei mai puțini bani de la Guvern prin schemele de compensare pentru consumul de gaze”

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei aruncă vina pe modul în care sunt administrate primăriile. În cazul Capitalei, după ce Nicușor Dan a anunțat că are nevoie de ajutor de la Guvern pentru a plăti datoriile Termoenergetica către ELCEN,  acesta s-ar putea trezi în situația din anii trecuți în care Guvernul să spună că nu are bani.

„Eu pot să vă spun că, din punct de vedere al relaţionării între administraţia centrală, Guvern, şi Primăria Generală a Municipiului Bucureşti se discută pe atribuţii şi pe responsabilităţi. Declaraţiile politice sunt bune şi de o parte şi de alta. Cunoaştem, ştim acest fenomen. Noi aşteptăm un plan de acţiune în care să se spună, într-un an de zile vom face asta, vom demara asta, pe tronsoanele respective, atâţia kilometri de reţea înlocuită, ne asumăm asta din venituri proprii, cerem de la Guvern ajutor pentru acest lucru. Acest plan de acţiune noi nu l-am văzut”, a spus ministrul Cseke Attlia, la TVR Info.

Anticipând faptul că ar putea fi blamat pentru lipsa de acțiune, primarul Capitalei, Nicușor Dan,  a postat pe Facebook un mesaj în care arată că Bucureștiul nu este orașul cu cele mai mari sume pentru subvențiile la termoficare, cel puțin anul trecut acesta a fost cazul.

„Dintre toți locuitorii României, bucureștenii au primit cei mai puțini bani de la Guvern prin schemele de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.Doar 28,21 de lei per locuință a alocat Executivul iarna trecută pentru Municipiul București. Spre comparație, orașul Călărași a primit 4.417 lei, adică de 156 de ori mai mult decât Capitala, Drobeta Turnu Severin 2.281 lei (de 80 de ori mai mult), iar Odorheiu Secuiesc 1.797 lei (de 63 de ori mai mult).

Am prezentat aleatoriu câteva exemple din tabel, însă cifrele arată mai clar decât o pot spune cuvintele cât de mare este discrepanța între sumele primite de alte orașe față de cele alocate Bucureștiului. Toate cifrele din tabel sunt oficiale și sunt extrase din hotărâri de Guvern și ordine de ministru.

Poate cu aceste cifre în față, domnul Marcel Ciolacu o să vadă că Bucureștiul a fost și este vitregit. Situația datoriilor la termie ar fi trebuit să fie și ea cunoscută la Guvern pentru că eu vorbesc despre asta încă din octombrie anul trecut.
Pot însă oricând să fac coaliției de guvernare o prezentare a situației din termie de la nivelul Capitalei.”, a scris edilul ieri pe pagina sa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...