VIDEO

Rețea de trafic de migranți destructurată. Peste 100 de persoane au plătit 8000 de euro pentru a ajunge în Austria și Germania

Gabriela del Pupo 20.04.2022, 10:41
Rețea de trafic de migranți destructurată. Peste 100 de persoane au plătit 8000 de euro pentru a ajunge în Austria și Germania

Autoritățile române în colaborare cu procurorii din Republica Moldova au destructurat o rețea de trafic de migranți, care adusese mai bine de 100 de persoane de origine asiatică în România. În urma cercetărilor au fost puse în aplicare 66 de mandate de percheziții domiciliare și ale autoturismelor utilizate de către membrii unei grupări infracționale în Chișinău și zona de sud a Republicii Moldova. În total au fost audiate 16 persoane, iar 11 au fost reținute pentru 72 de ore.

Migranții plăteau 8000 de euro și erau duși în Austria și Germania

Gruparea infracțională ar fi acționat pe teritoriul României, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria și Bulgaria, a grupurilor ilegale de migranți, prin transportul acestora în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, destinația fiind Austria și Germania, a transmis IGPR.

Migranții ar fi fost traficați în grupuri mici, de 6 – 10 persoane, prețul pentru activitatea de traficare fiind de 5.000 – 8.000 de euro de persoană (în funcție de distanța parcursă și segmentul de călătorie oferit).

Beneficiile materiale rezultate ar fi fost investite de membrii grupării infracționale, pe teritoriul Republicii Moldova, în autoturisme de lux și imobile.

Peste 100 de migranți și 16 transporturi pe teritoriul României

Operațiunea a fost realizată la nivel european în colaborare cu autoritățile din Ungaria, Austria și Germania, cu suportul EUROPOL și sub coordonarea EUROJUST. Transporturile ilegale de migranți ar fi fost efectuate cu sprijinul unor persoane, prezente în autoutilitare, care ar fi avut rolul de a induce în eroare organele de control, prin simularea unor transporturi normale de persoane și marfă.

Totodată, aceste transporturi ar fi beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul protecției transporturilor, prin verificarea prezenței în trafic a autorităților de aplicare a legii sau pentru evitarea unor controale amănunțite în punctele de trecere a frontierei de stat a României mai transmit autoritățile române.

Pe teritoriul României, au fost documentate 16 transporturi, fiind depistați aproximativ 100 de migranți, pe care grupul ar fi intenționat să îi treacă fraudulos frontiera de stat, spre țări din vestul Europei.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea indisponibilizării, 26 de autovehicule care ar fi fost utilizate la comiterea faptelor.

Cu privire la 11 persoane bănuite, conduse la sediul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a fost luată măsura reținerii, pentru 72 de ore, potrivit legislației Republicii Moldova, urmând a fi propuse pentru arestare preventivă.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție, au mai transmis reprezentanții Poliției Române.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...