Resursa strategică a României care ar putea ajunge la export în următorii ani. Planul ambițios, susținut de președintele Iohannis

Beatrice Dumitru 25.11.2022, 09:55
Resursa strategică a României care ar putea ajunge la export în următorii ani. Planul ambițios, susținut de președintele Iohannis

Europa se află în cea mai mare criză energetică provocată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Ca multe alte state, România are nevoie de importuri de energie și gaze pentru a depăși această iarnă, dar președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul momentului și a spus care este principalul obiectiv al țării noastre cu privire la energia electrică.

Anunțul făcut de Klaus Iohannis

România a importat în primele şase luni ale acestui an o cantitate de energie electrică de 3,845 miliarde kWh, cu 12% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, exporturile au totalizat 3,08 miliarde kWh, în scădere cu 508,4 milioane kWh, adică mai puțin cu 14%.

În acest context, Klaus Iohannis a spus care sunt țintele principale ale României în domeniul energiei electrice. Întrebat în ce stadiu se află țara noastră cu privire la creșterea independenței energetice, președintele a precizat că principalul obiectiv al României este să exporte energie, dar și să devină autonomă energetic, ca apoi să treacă la energie verde până în anul 2050.

Resursa strategică a României care ar putea ajunge la export în următorii ani. Planul ambițios, susținut de președintele Iohannis
Romînia are ca obiectiv să exporte energie electrică.

În domeniul energiei este nevoie de un plan în etape și noi avem acest plan, în România. Trebuie să lucrăm odată pe termen scurt și foarte scurt, la aprovizionarea pentru această iarnă, trebuie să lucrăm pe termen scurt și mediu pentru următoarele ierni, pentru următorii ani și trebuie să avem un plan pe un termen mai lung care să ne asigure nu doar independența ci și energie suficientă pentru a exporta. Noi avem aceste planuri și aceste gândiri. În această etapă, când avem nevoie de resurse suplimentare pentru iarnă, se lucrează în paralel pe două căi. Pe de o parte, capacitatea de stocare în România este destul de mare, în ultimii ani nu a fost folosită însă în acest an a fost folosită”, a spus Klaus Iohannis în timpul unei vizite în Lituania, la Vilnius.

Depozitele de gaz sunt pline

De asemenea, Klaus Iohannis a mai anunțat că depozitele de gaz ale României sunt pline în acest moment, dar că este nevoie să existe o marjă de siguranţă. Acesta a mai spus că pe termen mediu este nevoie să fie accesate noi resurse.

Dorim să avem și o marjă de siguranță și în acest sens sunt în negociere câteva contracte de import, pe alte căi decât gazul rusesc. Avem nevoie de acestea și pentru consumul propriu dar avem în vedere în același timp și aprovizionarea Republicii Moldova în cazul în care apar probleme deosebit de grave acolo. Asta e pe termen scurt și stăm bine. Pe termen mediu, este nevoie să accesăm noi resurse și poate vă amintiți că am avut zilele trecute o discuție cu asocierea Romgaz, OMV Petrom pentru a porni exploatarea gazului din Marea Neagră”, a adăugat președintele României.

Klaus Iohannis a mai adăugat că România sprijină dezvoltarea energiei regenerabile și vrea să devină neutră din punct de vedere al emisiilor până în 2050. Acest lucru va duce la o creștere semnificativă a cotei de regenerabil din mixul energetic național, pentru a asigura o producție suficientă și în perioada de iarnă. „Noi credem că este înțelept să investim în centrale nucleare”, a mai afirmat păreședintele României.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...