Restricţiile care vor fi ridicate începând cu 8 martie 2022. Ce vor putea face românii fără certificat

Andra Daoud 07.03.2022, 20:50
Restricţiile care vor fi ridicate începând cu 8 martie 2022. Ce vor putea face românii fără certificat

Starea de alertă nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, după cum a anunțat președintele Klaus Iohannis, la finalul săptămânii trecute. Acest lucru înseamnă că dispar o parte dintre restricțiile care au fost în vigoare în ultimii doi ani, iar revenirea la normalitate este din ce în ce mai aproape. Ce se va putea face fără să fie nevoie de certificat covid, începând de mâine.

Restricţiile care vor fi ridicate începând cu 8 martie 2022

După doi ani de pandemie, în care România a fost fie în stare de alertă, fie în stare de urgență, președintele Klaus Iohannis a anunțat revenirea la normalitate. Șeful statului a îndemnat însă la vigilență și precauție și a subliniat că ține de datoria noastră să ne protejăm în continuare de virus.

Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute. Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus”, a spus șeful statului.

Starea de alertă expiră mâine, ceea ce înseamnă că dispar o serie de măsuri și restricții, cele mai importante dintre acestea fiind:

  • Dispare obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în țară, la accesul în localuri, magazine, instituții de spectacol și cultură.
  • Se elimină obligativitatea purtării măştii de protecţie în aer liber.
  • Activitatile de zi cu zi nu vor mai ține cont de rata de infectare și de incidența cazurilor de Covid în localitate.
  • Magazinele şi localurile vor putea rămâne deschise şi după ora 22.00.
  • Elevii nu vor mai face cursuri fizic/online în funcție de numărul de infectări sau de paturile ATI ocupate în localitate.
  • Angajaţii nu mai pot fi trimişi în regim de telemuncă, iar programul de muncă nu se mai decalează.
Restricţiile care vor fi ridicate începând cu 8 martie 2022. Ce vor putea face românii fără certificat
Masca de protecție nu va mai fi obligatorie în aer liber

Efecte secundare ale ridicării stării de alertă

Faptul că starea de alertă nu mai este prelungită de către autorități are mai multe consecințe, iar una dintre acestea este faptul că dispar indemnizațiile de sprijin. Astfel că ajutorul oferit celor cu activitatea întreruptă total sau parțial se mai acordă doar până la sfârșitul lunii martie.

În ceea ce privește angajații din sistemul bugetar, toate numirile făcute în ultimii doi ani fără concurs vor înceta în termen de 30 de zile, iar detașările nu vor mai putea fi făcute la fel de ușor ca până acum.

Liberele de care beneficiază părinții ai căror copii au sub 12 ani atunci când se suspendă cursurile nu se vor mai acorda până la finalul anului școlar 2022-2023 decât în cazul în care se modifică din nou cadrul legal.

Consultațiile medicale pentru bolnavii de Covid-19 nu se vor mai acorda gratuit celor neasigurați, de la finalul lunii martie. În plus, medicii nu mai pot oferi asistență persoanelor care au Covid-19m în afara specialității pe care o dețin.

Românii trebuie să știe că, odată cu încheierea stării de alertă dispare și interdicția de debranșare de la apă, canalizare și salubritate.

Urmăriți Impact.ro și pe