Restaurarea Curții Domnești din Târgoviște este aproape de final. Ce vor putea vizita turiștii

Daniela Alexandru 18.08.2021, 12:32

Curtea Domnească din Târgoviște se reabilitează pe bani europeni. Lucrările de restaurare sunt în plină desfășurare, stadiul de execuție fiind aproape de 70%. Cele mai importante obiective turistice din Târgoviște, fiind la rândul lor și cele mai vizitate de turiști din țară și străinătate, Turnul Chindiei, Biserica Paraclis, Biserica „Sfânta Vineri” și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului vor căpăta o nouă înfățișare după finalizarea lucrărilor.

Restaurarea Curții Domnești din Târgoviște este aproape de final

Lucrările de la Curtea Domnească înaintează cu pași repezi! Turnul Chindiei, Biserica Paraclis, Biserica „Sfânta Vineri” și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” se află într-un binevenit proces de restaurare și conservare. La acest moment, stadiul de execuție este de aproape 70%. Am făcut o analiză la fața locului a anumitor lucrări care nu au fost prinse în proiect, dar care sunt necesare. Am cerut specialiștilor să găsească soluțiile necesare pentru restaurarea picturii de la Biserica Sfânta Vineri și punerea în valoare a acesteia.

În plus, a început și proiectarea pentru fresca exterioară la Biserica Mare Domnească, în pridvor. Obiectivele turistice dâmbovițene sunt în atenția mea și a Consiliului Județean Dâmbovița, iar protejarea și promovarea patrimoniului istoric și cultural dâmbovițean vor beneficia de sprijinul meu necondiționat, a precizat, pe Facebook, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Restaurarea Curtii Domnesti din Targoviste
Restaurarea Curtii Domnesti din Targoviste

33 de voievozi au domnit la Curtea Domnească din Târgoviște

Cei mai importanți dintre aceștia sunt Mircea cel Bătrân, Vlad Țepes, Matei Basarab sau Constantin Brâncoveanu. Cu toții au contribuit la dezvoltarea Târgoviștei, dar și la creșterea Țării Românești. De exemplu, Mircea cel Bătrân este cel care face din drumul care leagă Târgoviștea de Brașov unul comercial, astfel încât comerțul se dezvoltă considerabil în zonă.

Vlad Țepeș termină de construit Turnul Chindiei, început de tatăl său Vlad Dracul, dar rămâne în istorie mai ales pentru metoda inedită de a-i pedepsi pe dușmani: trasul în țeapă.

Constantin Brâncoveanu este domnitorul care stă pe tron cel mai mult timp, aproximativ 26 de ani. Deși face tot felul de concesiuni cu turcii, moare tot de mâna lor, pentru că refuză să renunțe la religia sa.

Urmăriți Impact.ro și pe