Previziuni dramatice despre viitorul HoReCa în România. Aproximativ 30% dintre restaurantele existente în momentul de față vor dispărea. Estimarea a fost făcută de Dragoș Petrescu, preşedintele patronatului industriei HoReCa.
Unul dintre cele mai afectate domenii de pandemia de coronavirus, alături de cel al turismului, este HoReCa. Și dacă teraselor li s-a permis de curând redeschiderea, ce-i drept cu reguli stricte, când vorbim de restaurante nu se întrevede nimic pozitiv.
În estimările făcute de specialiști se arată că aproximativ 10.000 de restaurante din totalul de 35.000 – 40.000 nu se vor mai redeschide niciodată. Previziunea aparține președintelui industriei HoReCa și patronului lanțului de de restaurante City Grill, Dragoș Petrescu.
„Şi noi aproximam că aproximativ 30% din operatori nu vor mai deschide niciodată, din păcate, această previziune se dovedeşte optimistă pentru că nu putem rezista.
Nu am anticipat că vom intra la sfârşit de iulie-august fără restaurantele deschise într-o anumită măsură. Suntem singura ţara din Europa, dar sigura, care are încă restaurantele la interior sub restricţii”, a spus Dragoş Petrescu, potrivit Spotmedia.ro.
Afacerile restaurantelor reprezintă un business de 15-17 miliarde de lei pe an. Odată cu pandemia, această cifră s-a redus la jumătate.
Patronii de restaurante, hoteluri şi pensiuni spun că fac eforturi să îşi ţină cei 400.000 de angajaţi pe ştatele de plată, chiar dacă au primit ajutor de la Guvern.
Terasele din toată țara s-au redeschis începând cu 1 iunie, odată cu a doua etapă a relaxării. Zilele trecute, însă, în Capitală a fost adoptat un nou regulament, mai strict, de funcționare a localurilor din Centrul Vechi. Iată câteva prevederi:
Lista completă aici.