Republica Moldova, pe lista The Economist pentru „țara anului 2021”

Elena Avramescu 17.12.2021, 10:09
Republica Moldova, pe lista The Economist pentru „țara anului 2021”

An de an, cunoscuta revistă „The Economist” alege o „țară a anului”, iar marele premiul se acorda celei care și-a îmbunătățit cel mai mult imaginea în 2021. Câștigătoarele din trecut au fost Uzbekistan (pentru abolirea sclaviei), Columbia (pentru că a făcut pace) și Tunisia (pentru că s-a deschis către democrație).

Republica Moldova, pe lista The Economist pentru „țara anului 2021”

Din 2019, de când a început pandemia, libertățile civile și normele democratice aproape ca n-au mai existat iar principalul lider al opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi, a fost închis. Susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul în SUA, iar războaiele civile au cuprins Etiopia și Myanmar. În schimb, au fost câteva țări care au făcut contrariul.

În Samoa, un stat foarte mic, justiția s-a descurcat de minune cu o criză constituțională, astfel că a dat afară partidul aflat la putere de 33 de ani și un prim-ministru care pretindea că a fost ales de Dumnezeu și a instalat un reformator, fiind prima femeie care ocupă această funcție.

În plus, Moldova, considerată una dintre cele mai sărace țări din Europa, a fost, pentru o perioadă mare de timp un centru pentru spălarea banilor din Rusia. Însă la sfârșitul anului 2020 a ales-o ca președinte pe Maia Sandu, o luptătoare împotriva corupției, iar în 2021 a încredințat partidului ei controlul în Parlament.

Republica Moldova, pe lista The Economist pentru tara anului 2021
Republica Moldova

Nici Zambia nu stă rău, fiincă și-a recâștigat democrația, mai ales că, în urmă cu un an, țara era coruptă și falimentară. În august, conducătorii săi au vrut să fraudeze alegerile, însă populația l-a votat pe Hakainde Hichilema, un om de afaceri liberal, cu o marjă atât de mare, încât fraudarea votului a eșuat. Începând din acel moment, Hichilema a încheiat un acord cu FMI, a promis că va reduce subvențiile risipitoare la combustibil și electricitate și a început să investigheze corupția.

Însa marea câștigătoare este Italia, iar publicația The Economist spune să de ce.

Nu pentru măiestria fotbaliștilor săi, care au câștigat marele trofeu al Europei, și nici pentru vedetele sale, care au câștigat concursul Eurovision, ci pentru politica sa. The Economist a criticat în repetate rânduri Italia pentru că și-a ales lideri precum Silvio Berlusconi, care ar fi putut urma cu folos îndemnul cântecului câștigător al Eurovisionului: „Taci și fă”. Din cauza guvernării slabe, italienii erau mai săraci în 2019 decât erau în 2000.

Cu toate acestea, în acest an, Italia s-a schimbat. Prin Mario Draghi a căpătat un prim-ministru competent și respectat la nivel internațional. Pentru prima dată, o largă majoritate a politicienilor săi au îngropat securea războiului pentru a susține un program de reformă profundă care ar trebui să-i garanteze Italiei că primește fondurile la care are dreptul în cadrul Planului de Redresare post-pandemic al UE.

Rata de vaccinare a Italiei împotriva COVID este printre cele mai ridicate din Europa. Iar după un an 2020 dificil, economia sa își revine mai repede decât cea a Franței sau a Germaniei, a notat publicația The Economist, potrivit ziaruldeiași.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...