Republica Moldova, asaltată de amenințări cu bombă. Ce se află în spatele acestora

Beatrice Dumitru 19.08.2022, 14:08
Republica Moldova, asaltată de amenințări cu bombă. Ce se află în spatele acestora

Pentru Republica Moldova, o națiune săracă, fără ieșire la mare, care se învecinează cu Ucraina sfâșiată de război, a fost încă o săptămână în care amenințările cu bombă nu au lipsit. Frecventele amenințărilor nu face decât să adauge o presiune în plus asupra autorităților de la Chișinău, mai ales că de la începutul războiului din Ucraina, țara se confruntă cu tot felul de probleme.

Zeci de amenințări cu bombă în Republca Moldova

Sute de oameni s-au aliniat săptămâna aceasta în fața aeroportului internațional care deservește capitala Moldovei, Chișinău, în timp ce câinii examinau împrejurimile. Aceasta este acum o scenă comună în cea mai săracă națiune a Europei, deoarece se luptă cu ceea ce observatorii cred că sunt încercări de a destabiliza fosta republică sovietică pe fondul războiului Rusiei din Ucraina.

De la începutul lunii iulie, Republica Moldova a primit aproape 60 de amenințări cu bombă, cu peste 15 raportate doar în această săptămână, în locații cum ar fi Primăria Capitalei, aeroport, Curtea Supremă, centre comerciale și spitale. Deși nimeni nu a fost încă acuzat pentru aceste amenințări, dintre care majoritatea au sosit prin e-mail și toate s-au dovedit a fi false, oficialii spun că au urmărit adresele computerelor din Rusia, Ucraina și Belarus.

Republica Moldova, asaltată de amenințări cu bombă. Ce se află în spatele acestora
Aeroportul din Chișinău s-a aflat de mai multe ori sub amenințările cu bombă. Sursa foto: Facebook

Face parte din războiul de dezinformare împotriva Moldovei, care este în desfășurare. Ar putea face parte din efortul rus de a destabiliza Moldova, deoarece folosesc multe metode diferite pentru a face acest lucru”, a spus Valeriu Pașa, expert, comunitatea Watchdog Moldova, citat de Associated Press.

„În fiecare zi deschidem dosare penale”

De când Rusia și-a lansat războiul în Ucraina, pe 24 februarie, Moldova, cu o populație de 2,6 milioane de locuitori, se confruntă cu mai multe de crize. A primit mai mulți refugiați ucraineni pe cap de locuitor decât orice altă țară, tensiunile au crescut în regiunea separatistă a țării susținută de Moscova, se confruntă cu o criză energetică acută și, ca mare parte a Europei, se luptă cu inflația în creștere.

Maxim Motinga, procuror de la Biroul pentru Combaterea Crimei Organizate din Moldova, a precizat că „practic, în fiecare zi deschidem dosare penale”, de când au început amenințările cu bombă, care nu fac decât să adauge o presiune în plus asupra autorităților de la Chișinău.

„Blochează multe resurse – poliție, anchetatori, servicii tehnice – este un tip de hărțuire, aș spune, sau hărțuire a sistemelor de stat și a serviciilor publice din Republica Moldova”, a adăugat Valeriu Pașa.

Tensiunile în Moldova au crescut în aprilie, după ce au avut loc o serie de explozii în regiunea separatistă Transnistria  susținută de Moscova, unde Rusia are aproximativ 1.500 de militari într-o așa-numită zonă de conflict înghețată. Incidentele au stârnit temeri că Moldova ar putea fi târâtă în războiul Rusiei, iar un oficial rus a vorbit deschis despre „crearea unui coridor terestru către Crimeea și ieșire la Transnistria”.

Observatorii au subliniat că exploziile au venit în timp ce Moldova, care are legături strânse din punct de vedere istoric cu Moscova, a arătat o deschidere mare față de Occident, mai ales după ce a solicitat aderarea la UE, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. I s-a acordat statutul de candidat la sfârșitul lunii iunie, cu puțin timp înainte de începerea amenințărilor cu bombă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...