REPORTAJ Magazinul Unirea, mândria lui Nicolae Ceauşescu, la un pas de faliment. Chiriile ajung la sume fabuloase, iar firmele din străinătate au pus lacătul pe ușă

Andrei Cezar 20.01.2021, 23:17

Magazinul Unirea Shopping Center, din centrul Capitalei, rămâne pe zi ce trece fără tot mai mulți chiriași. Pandemia de coronavirus și managementul deficitar al companiei deținută de Alexander Adamescu, fiul fostului om de afaceri, Dan Adamescu, au făcut din ”kilometrul 0” al modei românești, un colos care riscă să se prăbușească sub amintirile propriei glorii de altădată. Mari magazine de haine precum Bershka, Pull&Bear, Kenvelo, dar și altele au pus deja lacătul pe ușă. Iar dintre comercianții care închiriaseră spații cu mult mai mici față de retailerii aminți anterior nu au mai rămas decât câțiva.

Unirea Shopping Center, mall-ul cu mai mulți angajați decât clienți

Înființat în 1976, Unirea Shopping Center a străbătut vremurile cu capul sus, ca un adevărat cavaler îmbrăcat în armură, conștient de statutul și valoarea sa aproape intangibile. Încă de la început, prin poziția-i extrem de favorabilă, în buricul tâgului, și-a câștigat simpatia cetățenilor extrem de rapid. În Epoca de Aur, Magazinul Universal Unirea era considerat adevărat diamant al comerțului din România, iar după anii 1990 s-a transformat într-un centru comercial capitalist.

Magazinul Universal Unirea -1976
Magazinul Universal Unirea -1976

Astfel, până mai anul trecut, mall-ul din centrul Bucureștilor era plin de magazine, restaurante și sali de divertisment, amenajate pe cele cinci etaje ale sale. Era o emblemă a comerțului și un loc ideal de promenadă și întâlniri cu prietenii.

Însă odată cu pandemia care a redus considerabil fluxul de clienți în magazine, lucrurile au inceput să scârțâie pentru compania lui Alexander Adamescu. Branduri precum Bershka și Pull&Bear, deținute de retailerul spaniol Inditex, au tras obloanele și au pus lacătul pe ușă. Și nu sunt singurii care au renunțat la a mai plăti chiriile uriașe. Majoritatea firmelor care își desfășurau activitatea în spațiile comerciale din interiorul centrului comercial s-au închis și ele.

Unirea Shopping Center ramane fara chiriasi
Unirea Shopping Center ramane fara chiriasi

Magazinul pustiu din centrul Capitalei

Dacă ești curios să vezi cum arată acum Unirea Shopping Center, trebuie să știi că, în cazul în care vii cu mașina, locuri de parcare gasești doar la primul nivel al parcării, restul nivelelor fiind închise. Dar poți sta liniștit, ai de unde alege, căci clienții nu se înghesuie la cumpărături ca altădată. Ușile de acces către magazin și holul pe care trebuie să îl traversezi îți dau senzația că te afli într-unul din filmele horror ale lui Alfred Hitchcock. Lumina obscură, podeaua din metal de pe culoarele înguste, pereții desenați din loc în loc cu grafitti și lipsa oricărei prezențe umane îți cresc pulsul fără doar și poate.

Prins în acest joc psihologic, am grăbit pasul pentru a ieși cât mai repede la ”lumină”. După câteva zeci de metri ajung în holul central de la etajul 1 al mall-ului. Mă așteptam să găsesc magazinele deschise, așa cum erau nu cu mult timp în urmă, dar am avut parte de o surpriză de proporții. Din zecile, sau poate chiar sutele de spații comerciale altădată ocupate de comercianți, acum au rămas doar câteva pe fiecare etaj în parte. Iar magazinele care au rezistat au afișate pe geam mesaje ca ”Sale” sau ”Reduceri de până la 70%”, semn că nu se știe exact cât vor mai supraviețui, dacă ar fi să luăm în considerare numărul extrem de mic de clienți care le trec pragul.

De la o doamnă care vinde haine pentru copii într-un magazin de profil aflu cât costă chiria pentru un spațiu asemănător ca al ei.

Unirea Shopping Center ramane fara chiriasi
Unirea Shopping Center ramane fara chiriasi

Alexander Adamescu este foarte ”inteligent”

Vânzătoare: ”Un spațiu ca acesta costă cam 30.000 de lei pe lună. Noi suntem printre puținii care au mai supraviețuit. Vedeți și dumneavoastră că majoritatea magazinelor s-au închis. Oamenii nu mai au bani să plătească chiria. Costă foarte mult, în condițiile în care este pandemie, iar clienții nu prea mai vin. Ar fi trebuit să ne facă o reducere.”

Tot doamna îmi spune cu ironie că patronul centrului comercial, referindu-se la Alexander Adamescu, este foarte ”inteligent” și că ”gestionează foarte bine afacerea din Anglia”.

Într-un magazin de blănuri de damă, comercianta ne spune că nu știe cât va mai supraviețui în condițiile unei chirii ”destul de mari”.

Comerciantă: ”Noi suntem deschiși de vreo trei ani. Uite că am supraviețuit până acum, chiar și în timpul pandemiei. Dar sincer vă spun că nu știu cât timp o mai putem duce așa. Chiriile sunt destul de mari, iar clienții mai deloc. E gol.”

Unirea Shopping Center ramane fara chiriasi
Unirea Shopping Center ramane fara chiriasi

Unirea Shopping Center, profit uriaș în 2018

Nici insulițele care sunt poziționate pe centrul culoarelor nu au o chirie prea mică. Un domn care a închiriat un mic spațiu de aproximativ 4 metri pătrați pentru a vinde căciuli și fulare plătește 4.000 de lei pe lună.

Comerciant: ”Pentru ce am eu aici plătesc aproape 4.000 de lei pe lună. Eu sunt la etajul 1, dar la parter este și mai scump. Un stand cum este al meu ajunge 8-9.000 de lei. Nu mai merge treaba. Clienți nu sunt, chiriile sunt mari. Nu ați văzut că și magazinele mari au închis. La Bershka nu mai e nimic.”

La parterul clădirii, în schimb, a rămas o bună parte dintre comercianți, cu excepția Pull&Bear și a unui magazin de bijuterii. Însă clienții sunt foarte puțini.

În timp ce unele companii aleg să nu mai reînnoiască contractul, alte magazine au primit notificări prin care sunt somate să evacueze spațiile din Unirea Shopping Center pentru nerespectarea datei plății chiriei.

Unirea Shopping Center a fost unul dintre cele mai atrăgătoare centre comerciale din Capitală în ultimii ani. Acest lucru s-a putut vedea și în cifrele anilor anteriori. Spre exemplu, în anul 2018 compania a obținut un profit contabil de 23,2 milioane de euro. Complexul are o suprafată totală de 83.971 de metri pătrati și are 1.000 de locuri de parcare.

Complexul comercial a fost, însă, și motiv de dispută în familia Adamescu. În 2019, Carmen Adamescu, fosta soție a lui Dan Adamescu, l-a reclamat pe fiul fostului om de afaceri, Alexander Adamescu, că ar fi sustras din firma un milion de euro pentru a-și plăti avocații. Drept urmare, polițiștii și procurorii au făcut percheziții la Unirea Shopping Center și la sediul unuia dintre directori.

Alexander Adamescu se află acum în Marea Britanie. În 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv că fiul fostului miliardar să fie arestat preventiv în lipsă, într-un dosar în care este acuzat, împreună cu tatăl său, decedat între timp, de dare de mită. Adamescu Jr. a încercat în tot acest timp să scape de extrădarea în România pe motiv că este victima unui proces politic, iar drepturile sale sunt încălcate.

Avocații săi au adus, în cadrul apelului din Regatul Unit, mai multe probe în fața judecătorilor prin care să dovedească în primul rând că în România condițiile de detenție sunt improprii, iar în al doilea rând că Alexander Adamescu suferă de „tulburare din spectrul autist”, afecțiune ce nu poate fi tratată în penitenciarele din țara noastră.

După analiza tuturor probelor, Instanța Supremă din Marea Britanie a stabilit că decizia de extrădare luată de instanța inferioară este corectă.

Unirea Shopping Center ramane fara chiriasi
Unirea Shopping Center ramane fara chiriasi
Urmăriți Impact.ro și pe