REPORTAJ. Cum au reacționat oamenii când au mers pentru prima dată cu metroul în Drumul Taberei. ”E o binecuvântare!”

Andrei Cezar / 15.09.2020, 18:21

A venit și ziua mult-așteptată de bucureșteni. La nouă ani de la debutul lucrărilor la Magistrala 5 a metroului, care face legătura între stația Eroilor și Drumul Taberei, oamenii au putut circula, pentru prima dată, între cele 10 noi stații. După inaugurarea oficială la care au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, ministrul Transporturilor Lucian Bode, precum și alți oficiali, locuitorii Capitalei s-au putut bucura de călătoria pe noua linie de metrou. La ora 14:00 s-a făcut accesul publicului, iar oamenii au fost entuziasmați de ceea ce au văzut. Pe lângă timpul pe care îl vor scuti de azi înainte călătorind prin subteran, cetățenii s-au arătat impresionați și de designul stațiilor. Iată ce ne-au declarat primii oameni care au călătorit cu metroul pe această magistrală. (FOTO: Impact.ro)

REPORTAJ. Reacția primilor călători care au circulat cu metroul pe Magistrala 5, secțiunea Eroilor – Drumul Taberei

Inaugurarea a avut loc începând cu ora 12:00. Oficialii statului, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, au mers pentru prima dată cu metroul pe această linie. La final, șeful statului s-a declarat extrem de încântat de întregul proiect.

”Este o mare realizare, trebuie să recunoaștem acest lucru, este cert, după Revoluție, cea mai mare realizare de acest tip, de tip metrou, din România. Sigur, nu a fost ușor până aici și această linie risca să devină așa, un fel de legendă, o legendă a amânărilor, dar, iată, a venit un guvern hotărât, care a dorit să dovedească că și astfel de lucrări pot fi finalizate cu succes. Și iată că se inaugurează”, a spus președintele.

REPORTAJ. Cum au reacționat oamenii când au mers pentru prima dată cu metroul în Drumul Taberei
REPORTAJ. Cum au reacționat oamenii când au mers pentru prima dată cu metroul în Drumul Taberei

Oamenii, nerăbdători să se plimbe cu metroul pe noua magistrală

Între timp, oamenii așteptau nerăbdători în fața stației Eroilor pentru a se asigura că vor fi primii călători care vor păși pe noile peroane. Mirela, o doamnă care circulă frecvent cu mijloacele de transport în comun, spune că așteaptă acest moment cu nerăbdare de ani buni.

”Principalul este că s-a realizat. Sunt minute bune care ne favorizează pur și simplu circulația. E de bine.” ne-a declarat femeia.

Un alt tânăr este cu ochii pe ceas până la deschiderea porților pentru publicul larg, însă este sceptic în privința calității lucrărilor.

”Acum mă bucur, a rămas cam un sfert de oră. Nu am cum să nu cred, dar mă gândesc că s-ar putea să fie ceva care nu este gata. Pentru că atunci când aștepți câțiva ani nu mai ai nicio încredere.”, a spus el.

Robert, un tânăr care circulă frecvent cu mașina în Drumul Taberei, a dorit să fie prezent la acest eveniment pentru a se lămuri dacă traficul rutier din zona respectivă se va fluidiza, odată cu apariția metroului. Întrebat de reporter dacă va renunța la autovehicul, el a răspuns: ”Parțial. E greu și fără mașină, dar parțial da.”

REPORTAJ. Cum au reacționat oamenii când au mers pentru prima dată cu metroul în Drumul Taberei
REPORTAJ. Cum au reacționat oamenii când au mers pentru prima dată cu metroul în Drumul Taberei

Puhoi de oameni încă din primele minute de la deschiderea metroului pentru public

La 14:00, porțile s-au deschis, iar oamenii au dat pur și simplu năvală pe scările stației în strigăte de bucurie. La nivelul peronului, două trenuri își așteptau, nerăbdătoare și ele, călătorii. În una dintre garnituri am urcat și noi, iar călătorii prezenți s-au declarat mulțumiți de întreaga realizare.

”Pentru mine e o binecuvântare. Fac naveta de 35 de ani Drumul Taberei – Piața Iancului și am așteptat cu nerăbdare acest moment. Economisesc o oră și o folosesc pentru somn.”, ne-a mărturisit o doamnă.

”Eu nici nu mă așteptam să fie gata vreodată. Chiar mă uitam și mi-am dat seama că până la urmă va fi gata pentru că am văzut că sunt stațiile făcute.”, a declarat o altă femeie care locuiește în Drumul Taberei.

Două tinere privesc admirativ fiecare stație prin care trece metroul. Spun că cea de la Eroilor ”arată super drăguț cu acele cupole de sticlă”. Ele ne-au mărturisit că vor scuti de acum zeci de minute până la stația Piața Iancului, acolo unde au nevoie să meargă.

Pe Magistrala 5 de metrou vor circula, pentru început, un număr de 10 trenuri Bombardier din actuala flotă. Tronsonul proapsăt inaugurat are 10 stații (Râul Doamnei, Constantin Brancuși, Valea Ialomiței, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară si Eroilor 2) și un depou. 900 de noi angajați ai Metrorex se vor asigura de buna funcționare a acestei magistrale. Trenurile pot circula cu o viteză maximă de 80 de km/h și se vor succeda la un interval de 90 de secunde. Lungimea liniei este de 6,871 km, iar durata de deplasare este de aproximativ 12 minute. Costul total al lucrărilor se ridică la aproximatv 3,2 miliarde de lei.

REPORTAJ. Cum au reacționat oamenii când au mers pentru prima dată cu metroul în Drumul Taberei
REPORTAJ. Cum au reacționat oamenii când au mers pentru prima dată cu metroul în Drumul Taberei
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI